D.I.C. Veritas

VESTI, 26.09.2013., Skrivali od Kepa prepisku sa Hrvatskom

Odluka Federalne vlade da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića u Hrvatsku, gde je osumnjičen za navodne ratne zločine, trebalo bi da bude poništena, jer njemu nije data mogućnost za pravedan proces. Ovo su izneli Vasiljkovićevi advokati, drugog dana pretresa na Federalnom sudu u Melburnu po njegovoj žalbi na odluku ministra unutrašnjih poslova Australije da može biti izručen Hrvatskoj.

Odluka Federalne vlade da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića u Hrvatsku, gde je osumnjičen za navodne ratne zločine, trebalo bi da bude poništena, jer njemu nije data mogućnost za pravedan proces. Ovo su izneli Vasiljkovićevi advokati, drugog dana pretresa na Federalnom sudu u Melburnu po njegovoj žalbi na odluku ministra unutrašnjih poslova Australije da može biti izručen Hrvatskoj.

Vasiljkovićev pravni tim predočio je sudiji Dženifer Devis da je njihovom klijentu bio uskraćen uvid u komunikaciju između vlada Australije i Hrvatske. To je, smatraju oni, “moglo i trebalo da mu se omogući”, kako bi imao priliku da na to i odgovori.

Advokati su u utorak tokom prepodnevnog obrazlaganja žalbe pred Federalnim sudom, dokazivali da je njihovom klijentu bila uskraćena proceduralna pravičnost.
Kako je rečeno, u avgustu 2010. godine, Kancelarija federalnog Javnog pravobranilaštva službenim putem obratila se Hrvatskoj i tražila mišljenje o većem broju pitanja koja je Vasiljković pokrenuo oko njegovog mogućeg povratka u Hrvatsku.

Dragan Vasiljković, koji je dvojni državljanin Srbije i Australije, od početka spora tvrdi da u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje, da mu ne bi bila garantovana lična bezbednost u pritvoru, a takođe da bezbednost ne bi bila garantovana ni mogućim svedocima pozvanim da govore u njegovu korist.

Vasiljkovićevi branioci tvrdili su takođe, da je zahtev Hrvatske za ekstradiciju bio politički motivisan. Izneli su da informacije koje je Hrvatska dostavila, bile zapravo ključne za analizu Federalne vlade o njegovom slučaju, a na osnovu koje je ministar Džejson Kler doneo odluku o izručenju. Međutim, ti dokumenti nikada nisu bili dostavljeni Vasiljkoviću na uvid.

- To je trebalo da se dostavi podnosiocu žalbe kako bi mogao da pruži svoje komentare na njih – rekao je jedan od trojice baristera Ričard Noulz. – Nikada nije rečeno da su sadržaj tih pisama, ili neki njihovi detalji, poverljive ili osetljive prirode. Postoji pravo na odgovor i to je podnosiocu žalbe trebalo da bude omogućeno – rekao je barister.

Hrvatska uveravanja da će Vasiljković biti odgovoran samo za specifične optužbe navedene u ekstradicionom zahtevu, nisu dovoljna garancija, rekao je takođe gospodin Noulz. Zbog toga je, smatra on, ministar trebalo njihov zahtev da odbije.
Prema zahtevu za izručenje, izdatom na osnovu rešenja Županijskog suda u Šibeniku, Vasiljković je navodno mučio ratne zarobljenike, naređivao ubijanja zatvorenika i komandovao napad na mesto Glinu, što je dovelo da stradanja i smrti civila.

 

Barister u ime Vlade Stiven Lojd sa svoje strane je naveo da je Vasiljkovićeva rešenost da vodi parnicu za klevetu protiv “Australijena” deo razloga što se na ministarsku odluku o izručenju toliko čekalo.

On je to potkrepio podatkom da je 2010. godine, Vasiljković tražio odlaganje odluke o hrvatskom zahtevu, kako bi imao mogućnost da vodi pravni proceš protiv “Australijena”.

Šestomesečni rad na oko 1.500 stranica argumenata oko ekstradicije, morao je da bude zaustavljen dok je Vasiljković osporavao da može biti izručen, naveo je gospodin Lojd i dodao da službenici na slučaju nisu mogli mesecima da rade dok je Vasiljković izlazio na sudske sporove pred sudom.

- Podnosilac žalbe dokazao je da je veoma sklon sudskim raspravama – rekao je gospodin Lojd. – Mi tvrdimo da se u ovom slučaju uvek nešto dešavalo i uvek je bilo na mestu. Saslušanje se nastavlja.

Nema proširenja optužnice

- Trebalo je dosta toga da se uradi u pripremi odluke ministra Džejsona Klera, ali to ne znači da ništa nije rađeno na slučaju. Od Hrvatske su tražena određena dokumenta kako bi se osugiralo da će imati pravičan i pošten proceš – rekao je barister Lojd.
On je takođe tvrdio da Hrvatska “ne može da proširi optužnicu protiv Vasiljkovića”, osim ukoliko Australija na to ne pristane.
– Neće biti dodatnog proširenja optužbe, ukoliko Australija to odbije, rekao je barister Lojd.

Novinari i Benđo u sudnici

Pretres pred sudijom Dženifer Devis, u utorak je pratio i delegat srpske dijaspore za Viktoriju Slobodan Benđo, te predstavnici dveju srpskih novina. Dragan Vasiljković je ponovo pratio proces posredstvom video linka, a kada je u sudnici video predstavnike srpske zajednice, pozdravio ih je širokim osmehom.

Hrvatska ne optužuje, samo pita?!

Pretres po žalbi pravnog tima Dragana Vasiljkovića, samo je još jedno poglavlje u višegodišnjoj pravnoj bici o kojoj se odlučivalo sve do Visokog suda, a nakon što je Vasiljković uhapšen 2006. godine, nekoliko meseci nakon što je dnevni list “Australijen” objavio da on, kao instruktor golfa, živi u Pertu.
U zahtevu za izručenje navedeno je da ga hrvatska vlada traži zbog ispitivanja, dakle, protiv njega zvanične optužbe nikad nije ni bilo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.