D.I.C. Veritas

Vesti, 27.04.2017., Zaklanu porodicu sa detetom hrvatski sud proglasio – kolateralnom štetom

Miroslavu Vukoviću iz sela Medari, kod Nove Gradiške, u toku operaciji Bljesak 1995. godine, pripadnici Hrvatske vojske, na zverski način ubili su dva strica – Ranka i Milutina i njihove porodice.

- Osim strica Ranka, ubijena je njegova supruga Anđelija, osmogodišnji sin Goran i šestogodišnja kćerka Gordana, posle čega je ova porodica potpuno nestala sa lica Zemlje – kaže Vuković Srni.

Prvog maja 1995. godine, tokom akcije u kojoj su proterani Srbi iz zapadne Slavonije, Milanovog drugog strica Milutina zaklale su komšije Hrvati, kao i njegovu suprugu Cvijetu i sedmogodišnju ćerku Draganu. Prema Miroslavljevim rečima, iza strica Milutina ostale su dve ćerke, koje su igrom slučaja u vreme operacije Bljesak bile u Gradiški, gde su pohađale srednju školu.

Vuković kaže da su njegove sestre Radmila i Mirjana tužile Hrvatsku za ovaj zločin, ali je tužba odbijena, a žrtve proglašene “kolateralnom štetom” u ratu. Štaviše, sud je doneo rešenje da im se oduzme kuća u kojoj su poklane porodice, pošto nisu imali novca da plate sudske troškove. Posle toga uložena je žalba Županijskom sudu u Slavonskom Brodu i kuća nije oduzeta, ali ovaj sudski postupak još traje, naglašava Vuković.

Osim Milanovih najmilijih, pripadnici Hrvatske vojske i policije su tokom Bljeska poubijali ukupno 28 meštana sela Medari – niko nije bio pošteđen, pa čak ni životinje: psi, mačke i kokoške.

Predsednik Udruženja izbeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan kaže da ni 20 godina posle egzodusa Srba iz zapadne Slavonije nema značajnijeg povratka u zapadnu Slavoniju.

- Do sada se, uglavnom, vratio manji broj starih i nemoćnih lica, dok na području Pakraca i Daruvara živi oko 1.300 žitelja starije životne dobi – kaže Džodan.

Hrvati čuvaju svoje ustaše

Predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković ukazuje da 20 godina posle operacije Bljesak nijedan hrvatski vojni i politički zvaničnik nije odgovarao za zločine počinjene u zapadnoj Slavoniji. On navodi da je još poraznija činjenica da niko u Hrvatskoj nije odgovarao ni za strašne zločine koje je počinila ozloglašena jedinica Tomislava Merčepa 1991. godine na području Marinog Sela kod Pakraca.

Hrvatske vojne i policijske snage napale su srpsko stanovništvo zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN, takozvani sektor Zapad. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u Bljesku je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina.

Za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN, niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.