D.I.C. Veritas

Vesti, 29.07.2017, “Zagreb mora da se izvini Srbima”

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske već drugu godinu zaredom uoči godišnjice Oluje, pokreće projekat “Isprika” kojim traži da se hrvatska vlast izvini žrtvama i njihovim porodicama zbog ratnih zločina i kršenja ljudskih prava počinjenih tokom vojno-policijske akcije avgusta 1995.

Neophodna suđenja

Nikola Puharić, koordinator Programa pomirenja u Inicijativi mladih, kazao je za Radio Slobodna Evropa da je cilj projekta “Isprika” da se ukaže hrvatskoj Vladi da je potrebno da se izvini žrtvama i njihovim porodicama zbog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i nakon “Oluje”.

“To bi bio minimum solidarnosti nakon što je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinitelja pravosnažno osuđeno. Naravno, to ne bi značilo da onda ne treba procesuirati zločine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava”, kaže Puharić.

Projekat je zamišljen tako da svi zainteresovani mogu da potpišu peticiju, a prošle godine sakupljeno je ukupno 320 potpisa.

“Stidimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve”, stoji u propratnom tekstu peticije koja bi, prema najavama organizatora, trebalo da se proširi na društvene mreže, medije, ali i bilborde i plakate po Zagrebu, uključujući i mesta za oglase po tramvajima.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas, ocenjuje za “Vesti” da je ova incijativa prvi korak u nečemu što je neminovnost.

- Hrvatska će suštinski morati da se izvini Srbima zbog svega što je učinila i tokom “Oluje”, ali i pre i posle te akcije. To izvinjenje je nužno jer je upućeno konstitutivnom hrvatskom narodu, narodu koji je zapravo omogućio hrvatsku državnost i posle Prvog, ali i posle Drugog svetskog rata. Nažalost, ja u ovom trenutku ne vidim vremenski okvir kada bi do tog izvinjenja moglo da dođe – ocenjuje Štrbac.

Prema njegovim rečima, Inicijativa mladih iz Hrvatske ni ove godine neće sakupiti mnogo više od tek nekoliko stotina potpisa.

- Za tih godinu dana položaj Srba u Hrvatskoj ni na koji način se nije popravio. Upravo suprotno, samo se dodatno pogoršao. Etnički motivisani napadi, i to oni prijavljeni, udvostručili su se. Istovremeno, ne samo što tabla “Za dom spremni” nije uklonjena iz Jasenovca, već je širom Hrvatske postavljeno na desetine sa istom porukom, ali medijski ne bodu oči. Sve ukazuje na to da se položaj Srba u Hrvatskoj pogoršava, a da raste revizionizam – ističe Štrbac.

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.