D.I.C. Veritas

Vesti, 30.07.2018, Opet nas ismevaju dok tugujemo

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović odlikovaće 5. avgusta u Kninu, u sklopu državne proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti, hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Ova informacija je u potpunosti zgrozila prognane Krajišnike koji ocenjuju da je reč o još jednom šamaru srpskim žrtvama.

- U pitanju je još jedan u nizu skandaloznih, ali očekivanih poteza hrvatske predsednice. I pored činjenice da je tokom i posle akcije “Oluja” ubijeno oko 2.000 Srba, sa ognjišta proterano najmanje 220.000, a imovina im uništena do temelja, Gotovina i Markač su posle prvostepenih osuđujućih presuda, na kraju potpuno oslobođeni.

Za to, ogromnu odgovornost snose i zapadne sile koje su, upravo u Haškom tribunalu, među brojnim zločinima počinjenim na prostoru prethodne Jugoslavije, u Srebrenici proglasile navodni genocid, a zločin koji je najpribližniji međunarodno usvojenom terminu genocida jeste upravo akcija “Oluja” – ističe Miodrag Linta, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Tompson ipak peva

Marko Perković Tompson i ove godine će nastupati tokom “Oluje”, i to u Glini.

U sklopu ovog hrvatskog praznika nastupaće još jedna hrvatska zvezda koja je veoma popularna i u Srbiji – Nina Badrić. Ona će pevati na Trgu Hrvatske u Malom Lošinju.

Podsećajući da su 1995. godine, u vreme “Oluje”, Srbi iz Republike Srpske Krajine, od beba u kolevkama, do starica, proterani sa svojih ognjišta, dok su oni koji su ostali ubijeni, svima imovina opljačkana i na kraju uništena do temelja, Linta, kako kaže, želi da veruje da će odgovorni za ova zlodela, kad-tad odgovarati i snositi posledice.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenjuje da je jako tužno da Hrvatska ne prestaje sa izrugivanjem srpskih žrtava i prognanih.

- Dok će prognani Krajišnici širom sveta u crkvama paliti sveće i moliti se žrtvama, u Kninu će za to nagrađivati odgovorne. Nije ovo ništa novo, već samo nastavak istovetne, skaradne politike nad ljudima koji su vekovima živeli u Hrvatskoj, a krivi su samo što pripadaju drugom narodu i veri. Za to je kriva i međunarodna zajednica koja je haškim presudama abolirala Hrvatsku.

Dodela ordenja Gotovini i Markaču je ujedno i poruka svim Srbima koji razmišljaju o povratku da o tome i ne razmišljaju. Teško će se doći do međusobnog pomirenja i suživota, ukoliko Hrvatska ne odustane od teze “da je 1995. oslobođena od agresora, i da su ti agresori bili Srbi”, a zapravo narod koji je na tim prostorima živeo vekovima unazad – ističe Budimir.

Fudbalska utakmica

Dan pre zvaničnog programa u Kninu, odigraće se i revijalna fudbalska utakmica između ratnih veterana, pripadnika Hrvatske vojske i policije i fudbalske reprezentacije sa selektorom Zlatkom Dalićem na čelu.

Predsednik Veritasa Savo Štrbac krajnje je ironičan, pa ocenjuje da je bilo i vreme da Gotovina i Markač dobiju ovo ordenje – ako ga ranije već nisu dobili.

- Koliko znam, njih je već zbog “Oluje” odlikovao Franjo Tuđman, jer su, ipak, “izvojevali najveličanstveniju bitku u istoriji Hrvatske”. Istovremeno, Gotovina i Markač su boravkom u Haškom tribunalu u hrvatskom narodu stekli oreol žrtve, paćenika kao što je bio i kardinal Stepinac.

Haški tribunal, oslobodivši ih, nije oslobodio samo velike heroje, već je i oprao ljagu sa cele operacije “Oluja” koja je za većinu Hrvata “čista kao suza”. Jedini problem u tome je što su Srbija, Republika Srpska, kao i cela dijaspora puni “kapljica” tih suza, Krajišnika koji su prognani i u nekoliko dana ostali bez igde ičega samo zato što su Srbi – zaključuje Štrbac.

Republika Srpska Krajina je u vreme “Oluje” bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, na njenoj teritoriji bili su raspoređeni vojnici Unprofora, poznatiji kao “plavi šlemovi”. Tri meseca ranije, maja 1995. u hrvatskoj akciji “Bljesak” za dva dana proterano je celokupno stanovništvo Zapadne Slavonije. Ubijeno je ili nestalo oko 300 Srba, među kojima dosta civila i dece.

Knin da bude mesto pomirenja

Dragan Sekulović, predsednik Centra za komunikaciju Pravda, pozvao je predsednicu Hrvatske da u Kninu, ovog 5. avgusta “napravi iskorak i prekine ofucano i arhaično nacional-šovinističko divljanje i dernekovanje”, od koga se zgražava i dobar deo Hrvata.

- Pozivamo vas da učinite istorijski čin i Knin pretvorite u Pijemont pomirenja, tolerancije, jednakosti i jednakopravnosti dvaju naroda. Mesto gde će i Hrvati i Srbi naći zajednički jezik pomirenja i oprosta, a prepustiti istoričarima da sve činjenice, uključujući i dodele ordenja generalima Markaču i Gotovini, dobiju svoju logičnu pravno-moralnu težinu – poručuje Sekulović i dodaje da je osnovni uslov zajedničke proslave u Kninu da se Srbima vrati stanarsko pravo, kao i oteta imovina.

- Bez toga, proslava u Kninu i dodele medalja, samo će hraniti večni kancerogeni primus u glavama potencijalnih političkih likova koji će čekati pravi trenutak svetske preraspodele sila, oružja i granica, da metastazira i donese neku novu katastrofu u kojoj neće biti pobednika – ističe Sekulović.

On je, takođe, pozvao vlast u Hrvatskoj da otvori arhive i predoči javnosti dokumente o “humanom preseljenju stanovništva” ili “etničkom inženjeringu” na relaciji Tuđman – Milošević.

 

 Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.