D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 15.11.2020, Prete novim Jasenovcem

Ekstremno desni list „Hrvatski tjednik“ iz Zadra objavio je zastrašujući komentar, u kojem se Srbima u Hrvatskoj poručuje da će „pre ili posle završiti na popisu jasenovačkih žrtava“.

Pretnja je upućena kao komentar na izjavu Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke i saborskog zastupnika srpske zajednice, da za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta: „slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam“.

„I četvrta, da svi pre ili posle završe na popisu jasenovačkih žrtava. Nećete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih“, navedeno je u komentaru u „Hrvatskom tjedniku“, koji je potpisan inicijalima.

Ova, otvorena pretnja Srbima i Pupovcu, do sada nije izazvala nikakvu reakciju državnog vrha Hrvatske, mada je SDSS u vladi Andreja Plenkovića. Takođe, izostale su i reakcije javnih ličnosti ili nevladinih organizacija.

Hrvatski tjednik, komentar Foto: Novosti Portal

U razgovoru za „Vesti“ Pupovac kaže da mu je do sada prećeno „mrakom“, „metkom“ i „vodom“, ali nikada i na ovaj način.

– U tri decenije delovanja u političkom prostoru i bavljenja politikom stekao sam mnoga iskustva i doživeo i pohvala i kritika, kako to neizbežno pripada gotovo svakom ko se politikom bavi, posebno onima koji politički često deluju između dve vatre. Tako sam doživeo da mi prete „mrakom“, „vodom“, „metkom“ i koječim drugim. U direktnom kontaktu ili preko televizija, radija, novina, Fejsbuka, SMS-a, imejla, uličnih grafita i pisama. Međutim, nikad dosad nisam doživeo da mi neko preti popisom jasenovačkih žrtava – kaže Pupovac.

Na naše pitanje da li hrvatsko tužilaštvo ima mehanizam da nešto preduzme, lider Srba u Hrvatskoj odgovara da zakoni postoje, ali da ne zna da li će nadležno tužilaštvo i sud reagovati.

– Svaka uređena država i svako pravosuđe koje deluje na osnovu Ustava i zakona ima jasne i obavezujuće mehanizme delovanja prema svakom ko poziva na „rasnu, versku i etičku mržnju i nasilje“, ko „negira, umanjuje ili relativizuje zločin genocida i zločine protiv čovečnosti ili vređa sećanje na njihove žrtve“ i ko „u javnosti, putem štampanih ili elektronskog medija poziva ili podstiče na nasilje prema pojedincu ili grupi“. Takve mehanizme ima i Hrvatska. Ti mehanizmi u slučaju ovog i drugih medija veoma su retko delovali. Da li će delovati sad, ne znam. Da li će se prekinuti javno i zakonodavno tolerisanje takvog govora, takođe ne znam – poručuje lider SDSS.

Reakcija na odgovor lidera SDSS

„Sporna“ izjava lidera SDSS izrečena je u hrvatskom Saboru početkom meseca, i to kao reakcija na govor Stjepe Bartulice iz Domovinskog pokreta, koji je poručio da Srbi treba da neguju svoju kulturu „tamo gde je to moguće“.

– Onaj ko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebalo da bude sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje ili ćirilicu, ali tamo gde oni kažu da je moguće, ne razume ništa, a bojim se da tako razume i hrvatski identitet. Za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam – odgovorio je Bartulici Milorad Pupovac.

Plenković „saradnik agresora“

Objavljivanje komentara „čitaoca“ koji srpskom narodu preti novim Jasenovcem, po opštoj oceni, rezultat je neumorne hajke uredništva „Hrvatskog tjednika“ protiv Srba u Hrvatskoj i SDSS. Međutim, za glavnog urednika ekstremističkog nedeljnika Ivicu Marijačića „neprijatelji Hrvatske“ nisu samo Srbi nego i Ivo Sanader i Andrej Plenković, jer su uveli SDSS u vladu i time „utrli put koaliciji sa agresorima“.

– Koaliranje sa agresorima niko normalan ne može da prihvati osim trbuhozboraca u vladi i HDZ-u, jugosrpskih nostalgičara i medija, te neskrivenih neprijatelja Hrvatske – napisao je glavni i odgovorni urednik ultradesničarskog lista iz Zadra, za koga je SDSS „stranka koju je utemeljio ratni zločinac“, a njen lider Milorad Pupovac, kome Marijačićevi čitaoci i istomišljenici prete klanjem, „velikosrpski šovinista“.

Đorđe Barović – Vesti

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.