D.I.C. Veritas

Vesti Onlajn, 31.07.2020, Milošević abolira zločince

Boris Milošević novoizabrani potpredsednik Vlade Hrvatske i visoki funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke, biće prvi srpski političar koji će prisustvovati obeležavanju vojno-policijske akcije „Oluja“.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je sa SDSS-om postignut dogovor da će Milošević prisustvovati 25-godišnjici „Oluje“, a da će potpredsednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ići na obeležavanje zločina počinjen nad Srbima u selu Grubori.

– U zemlji koja je članica EU i NATO, 25 godina od kraja rata jedna nacionalna zajednica – srpska mora da abolira etničko čišćenje  da bi svojim sunarodnicima obezbedila struju i vodu ili da se neki put popravi. To je apsurdno – ističe Štrbac

– Mislim da je to dobro i korisno, pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti, kao i da je to snažna poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas – rekao je Plenković za RTL.

Prognani Krajišnici ovu vest dočekali su s nevericom i uz jednoglasnu osudu.

Da je neprijatno iznenađen priznaje i Savo Štrbac, predsednik Veritasa, koji je upravo preko „Vesti“ prethodno prognozirao ovakav rasplet.

– Nažalost, voleo bih da nisam bio ovako dobar prognozer. Takva odluka za sve nas prognane Krajišnike je katastrofalna jer „Oluji“ daje legitimitet i brani tezu po kojoj je Hrvatska 5. avgusta 1995. „povratila svoj suverenitet nad teritorijom pod okupacijom“. Ti „okupatori“ se danas nalaze rasuti na sve četiri strane sveta i ne prestaju da me zovu jer su šokirani i pitaju zar ćemo kao narod da pređemo preko sopstvenog stradanja – kaže Štrbac i podseća da će na ovaj način „pasti u vodu“ i sav dosadašnji trud da se akcija

„Oluja“ predstavi onakvom kakva je i bila – ratni zločin i etničko čišćenje.

Na našu konstataciju da je Boris Milošević odluku doneo kako bi se poboljšao položaj Srba u Hrvatskoj, Štrbac odgovara da je to „lažan izgovor“.

– U zemlji koja je članica EU i NATO, 25 godina od kraja rata jedna nacionalna zajednica -srpska mora da abolira etničko čišćenje  da bi svojim sunarodnicima obezbedila struju i vodu ili da seneki put popravi. To je apsurdno – ističe Štrbac

 

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.