D.I.C. Veritas

Vesti online, 01.03.2016., Vesti otkrivaju sadržaj ekspertize zločina u Tuzli (1): Izraelac ruši laži Sarajeva

Veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu trebalo bi ovih dana da odluči da li će Srbija priznati presudu Suda BiH kojom je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić zbog masakra na trgu Kapija u Tuzli osuđen na 20 godina zatvora.

Đukićev pravni tim kao ključni dokaz da to ne treba učiniti predstaviće ekspertske, preliminarne izveštaje petorice stranih eksperata za balistiku koji u potpunosti odbacuju zvaničnu verziju da je za smrt 71 i ranjavanje 240 ljudi 25. maja 1995. u Tuzli odgovorna Vojska Republike Srpske, odnosno general Đukić koji je u to vreme bio komandant taktičke grupe Ozren.

Zečević pogrešno zaključio

Zečević je odredio originalni smer gađanja oslanjajući se na određenu brazdu u tlu. Međutim, ona ne potiče od centra eksplozije… Verovatno je da je brazda, po kojoj je Zečević zasnovao svoje tvrdnje, rezultat pucanja, lomljenja i razdvajanja kamenih ploča koje su služile za popločavanje puta i trotoara. Ponovni tekst dokazuje da su zaključci Zečevića pogrešni, navodi, pored ostalog, ekspert iz Izraela.

Svi izveštaji stranih eksperata su zasnovani na dokazima iz presude Đukiću, uključujući i ključni: balistički izveštaj eksperta iz Sarajeva, dr Berka Zečevića, a zatim i dva eksperimenta obavljena prošle i ove godine na vojnom poligonu Nikinci, gde je izgrađena replika Trga Kapija u Tuzli.

“Vesti” su došle u posed ovih balističkih izveštaja, pa ćemo u nekoliko nastavaka predočiti najzanimljivije detalje koji pokazuju da je ovaj zločin, poput eksplozije na pijaci Markale u Sarajevu, insceniran.

Izraelski ekspert iz oblasti balistike Josef Šaron u svom izveštaju nema dileme da Vojska RS nije mogla da počini ovaj zločin navodeći da je njegovo mišljenje “koncentriše na neutralne i konkretne dokaze”, zajedno sa rezultatima terenskih testova.

- Dokazi su zasnovani, na autentičnim dokumentima, fotografijama, snimcima, sa kojima nema nikakvih briga oko pristrasnosti, od kojih su neki dostavljeni od strane predstavnika okrivljenog, dok su neki prikupljeni iz otvorenih izvora poput interneta – naglasio je Šaron. U zaključku je naveo da je “izjava dr Zečevića nemoguća, zasnovana na lažnim, nedokazanim i neproverenim podacima”.

Položaj automobila

Koristeći se podacima odmah posle eksplozije, Šaron je utvrdio da je vozilo golf bilo na oko 1,15 metara od zida NIK.
- U ovoj situaciji, verzija dr Zečevića je potpuno demantovana jer, prema njemu, projektil je došao sa zapada pri uglu od 62 stepena i ako je tako, morao je da probije haubu vozila pre nego što je eksplodirao – tvrdi Šaron.

- Nalazi, uglavnom zasnovani na eksperimentima sprovedenim 10. i 11. februara 2016. ali i drugim testovima koji se tiču ovog incidenta, ukazuju da oštećenje automobila golf, zgrade NIK i drugih objekata na Trgu Kapija, nije moglo da se dogodi od eksplozije projektila 130 mm odmah pored automobila golf.

Rezultati eksperimenata i dodatni rezultati testova koji se tiču tuzlanske eksplozije, otkrivaju jasna neslaganja između efekata eksplozije – veličina kratera i ogroman broj žrtava na trgu Kapija i oko njega – zaključuje ovaj izraelski ekspert.

 

Sutra – “Vesti” otkrivaju sadržaj ekspertize zločina u Tuzli (2): Eksploziv je podmetnut

 

Đ. Barović – Vesti 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.