D.I.C. Veritas

Vesti online, 09.09.2012., Zločin koji je gledao ceo svet

Paljenjem sveća i pomenima, Srbi iz Krajine u nedelju će obeležiti 19 godina od akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu kad su bukvalno sa lica zemlje zbrisana podvelebitska sela Divoselo Čitluk i Počitelj.

U ovoj akciji ubijeno je 88 Srba, uključujući i 17 žena, a direktor Veritasa, Savo Štrbac naglašava da “nije bilo ranjenih”.

 
– Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tela na srpskoj strani upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih. Obilazeći spaljena sela, tadašnji komandant Unprofora, Žan Kot, pod čijom zaštitom je bio ovaj kraj, doslovce je izjavio: “Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno” – naglašava Štrbac.

Haško tužilaštvo 2001. godine je podiglo optužnicu zbog zločina u Medačkom džepu protiv trojice hrvatskih generala: Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, ali je taj predmet 2005. godine prosleđen hrvatskom pravosuđu.
Oni su optuženi za ubistvo 28 civila i pet vojnika i za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

Posle suđenja, koje je trajalo od juna 2007. do maja 2008. godine, Županijski sud u Zagrebu optuženog Ademija, vršioca dužnosti komandanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komandanta operacije Džep ‘93, proglašava krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava civila i pljačkanje imovine, ubijanje i mučenje.

Norac je aprila prošle godine pušten na slobodu posle izdržanih dve trećine zatvorske kazne tokom koje je završio fakultet, ali se i oženio i dobio dete.

 

Priče iz sudnice

Tokom suđenja, javnost je mogla da čuje i monstruozne detalje zločina hrvatske vojske. Neki od Srba su pronađeni rasporenih utroba, nabijeni na kolac, nekima su rezani prsti ili im odsecane glave, a najpotresnija su svedočenja o grupnom gađanju noževima zarobljenog vojnika obešenog naglavačke za stablo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.