D.I.C. Veritas

Vesti.online, 25.01.2015., Stratezi “Oluje” pristali na odštetu?

Protest žrtava Oluje u Beogradu Foto: Vesti, A.Čukić

Protest žrtava Oluje u Beogradu Foto: Vesti, A.Čukić

Američka bitka Srba iz Krajine proteranih sa viševekovnih ognjišta u hrvatskoj vojnoj operaciji “Oluja” na dobrom je putu, smatraju čelnici udruženja krajiških Srba, pošto je Agencija Militari profešnl risorsiz (MPRI), protiv koje vode spor, ponudila nagodbu.

U sporu protiv te firme iz SAD pokrenutom pre nekoliko godina krajiške Srbe zastupaju desetine poznatih advokata. MPRI je optužena za učešće u etničkom čišćenju 200.000 Srba i genocidu sa zahtevom za naknadu nematerijalne štete od 10,4 milijarde dolara. Kao dokaz su Federalnom sudu u Čikagu, pred kojim se proces vodi, dostavili ugovor te firme sa Hrvatskom.

Medijacija je, prema rečima direktora dokumentaciono-informacionog centra Veritas Save Štrpca, veliki korak napred jer je, kako ukazuje za “Vesti”, do sada poricana svaka odgovornost američkih oficira i zahtevano odbacivanje svih tužbenih zahteva i proglašavanje Federalnog suda u Čikagu nenadležnim.

Kolika je šteta

“Pošto je sudija pomenuo obeštećenje za imovinu, osim duševnog bola, odnosno nematerijalne štete, u nagodbi ćemo naglašavati materijalnu štetu koju su pretrpeli Srbi iz Krajine koji su proterani sa ognjišta”, rekao je Budimir. On podseća da su procene da ta šteta iznosi čak oko 30 milijardi evra. Podaci govore i da je u “Oluji” ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a uništeno gotovo 60.000 kuća.

- Važan je ovaj pomak jer MPRI nije davao do sada ni naznake za kompromis. Nagodba na koju pristaju je prihvatanje osnova tužbe za suodgovornost koju je srpska strana pronašla u saučesništvu u genocidu. Ako se uključi i tužba Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, oni su saučestvovali u planiranju vojne akcije i naoružavanju uprkos embargu na oružje za područje bivše Jugoslavije – kaže Štrbac, koji je učestvovao u pripremi tužbe.

Pred sudom u Čikagu, prema njegovim rečima, sledi medijacija povodom nagodbe, a medijator u tom postupku treba da izađe pred sud sa predlogom kako bi ta instanca postigla dogovor sa stranama u postupku.

- Ili će se to desiti iz prvog puta ili će biti cenkanja, a možda ga nijedna strana ne prihvati i tada bi se, po pravnoj logici, nastavio sudski proces – tumači naš sagovornik.

Da bi se u ovom momentu procesa moglo reći da su Srbi Krajišnici izvojevali pobedu, ukazuje predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, ističući da je od velike važnosti što ovaj proces otvara pitanje ogromne materijalne štete koju su pretrpeli proterani Srbi.

- Sada sledi adekvatna priprema za dalji postupak, odnosno pronalaženje svedoka koji bi pokazali o kakvoj se sve materijalnoj šteti radi i mi ćemo ih u narednom periodu pronaći. Na desetine hiljada ljudi je izgubilo svu imovinu i treba i individualno da se vidi da su ostali ne samo bez kuća, već i bez firmi, mašina, radnog staža, penzija, zemlje i stoke – kaže Budimir. On naglašava da treba da budu uključeni ne samo Srbi iz Hrvatske koji žive u SAD ili Srbiji, već i oni koji su se nastanili u bilo kojoj zemlji sveta.

Budimir iznosi podatak o 73.000 predmeta fizičkih lica koji su prikupljeni u vreme SR Jugoslavije u Komisiji formiranoj pri tadašnjoj saveznoj vladi.

- Taj materijal koji je osnov za procenu štete, završio je u srpskom Ministarstvu finansija, u odeljenju za alimentaciju – ukazuje Budimir i na neozbiljnost srpske države.

Najveća kopnena ofanziva u Evropi

Grupa Krajišnika je podnela kolektivnu tužbu na 40 strana u kojoj je navedeno da je “Oluja” najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugog svetskog rata koja je za posledicu imala ubistva, nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje, pljačku i uništavanje imovine. Provobitno sud u Čikagu utvrdio je da se spor ne može voditi u SAD, ali je pre tri meseca delimično prihvatio da se može suditi i na ročištu krajem prošle godine MPRI pristaje na razgovore o nagodbi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.