D.I.C. Veritas

Vesti.online, 31.03.2012, Prijava protiv čelnika HDZ za ratni zločin

Centar javne bezbednosti Banjaluka podneo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv bivšeg visokog zvaničnika HDZ-a Bože Rajića, osumnjičenog za ratne zločine nad srpskim civilima.

Centar javne bezbednosti Banjaluka podneo je krivičnu prijavu protiv Rajića i još šest osoba zbog zločina nad civilima i vojnicima ubijenim na Kupresu i u logorima u Hercegovini i Hrvatskoj.

Centar javne bezbednosti Banjaluka podneo je krivičnu prijavu protiv Rajića i još šest osoba zbog zločina nad civilima i vojnicima ubijenim na Kupresu i u logorima u Hercegovini i Hrvatskoj

Kako danas pišu banjalučke “Nezavisne novine”, u tekstu se navodi da je Rajić u vreme postojanja Herceg Bosne bio visoko pozicionirani političar. Bio je i predsednik HDZ BiH, kao i bivši ministar odbrane BiH.

Nakon raskola u HDZ BiH, priključio se HDZ 1990. Poslednja funkcija na kojoj je bio je hrvatski delegat u Domu naroda BiH, a trenutno je u penziji.

Rajić je rekao da ne želi da komentariše krivičnu prijavu banjalučke policije, ni činjenicu da je osumnjičen za zločine nad Srbima.

Osim Rajića, za zločine nad Srbima osumnjičeni su general HVO-a i bivši komandant Zbornog područja Tomislavgrad Željko Glasnović, penzionisani general i bivši komandant jedinice “Zrinski” Milenko Filipović, kao i nekadašnji komandant Operativnog štaba paravojnih formacija HDZ-a opština Kupres Marko Vila.

Kako navode “Nezavisne novine”, u krivičnoj prijavi su navedeni i Ivo Čičak, pripadnik HVO-a iz Kupresa, Dragan Matić, komandant zatvora u Ljubuškom i oficir HVO-a, kao i izvesni Bošković. Svi oni osumnjičeni su da su u periodu od 3. aprila 1992. godine do 14. maja 1992. godine po komandnoj odgovornosti počinili zločine tokom borbenih dejstava na području Kupresa.

U tom periodu ubijeno je 19 srpskih civila i 20 pripadnika Teritorijalne odbrane, a 18 Srba je odvedeno u logore na području Hercegovine i Hrvatske. Njihova tela do danas nisu pronađena. Rajić i ostali su osumnjičeni da su na području Kupresa, Ljubuškog i Tomislavgrada organizovali logore u kojima su ubijani Srbi.

Rajić i ostali, prema navodima u krivičnoj prijavi, osumnjičeni su i za zločine koji su nad zarobljenim Srbima počinjeni u bivšoj kasarni JNA u Splitu, odnosno u zloglasnom logoru “Lora”, kao i u bivšoj kasarni JNA u Zadru.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.