D.I.C. Veritas

Влада Републике Србије, 21.10.2019, Идентификовано тринаест жртава српске националности

Београд/Загреб, 21. октобар 2019.

Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да је данас у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена идентификација посмртних остатака тринаест жртaвa српске националности.

Жртве су страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, 1991–1995. године, на подручју Републике Хрватске.

Посмртни остаци су ексхумирани у Шашу (2), Глини (5), Личкој Јасеници (2), Малом Козинцу (1), Тушиловцу (1), Горњем Сјенаку (1) и Пољану (1).

Посмртни остаци свих 13 лица су идентификовани методом анализе ДНК. Њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Према подацима Комисије, од 2001. до 2019. године, из регистрованих масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг, те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наводи се у саопштењу.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.