D.I.C. Veritas

Zadarski list, 04.05.2018, Nakon 25 godina policija je otkrila ratnog zločinca koji je raketirao zadarsko područje čak 12 puta

Kako neslužbeno doznajemo riječ je o Milanu Zelenoviću, elektroničaru koji je rođen u Kninu gdje je do početka rata imao RTV servis i ugodno živio

Nakon 25 godina zadarska policija je otkrila ratnog zločinca koji je od siječnja do kolovoza 1993. godine raketirao zadarsko područje čak 12 puta, a u tim je napadima smrtno stradalo devet osoba među kojima dvoje djece, teško ozlijeđeno 11 odraslih osoba i jedno dijete dok je lakše ozljede zadobilo devet odraslih osoba i šestoro djece.

Slučaj su razriješili djelatnici Odjela za ratne zločine koji 60 godišnjeg državljanina Srbije rođenog u Kninu, trenutno nedostupnog hrvatskim vlastima, sumnjiče da je kao pripadnik paravojnih postrojbi vojske tzv. Republike Srpske Krajine da je u svojstvu zapovjednika voda samohodnog višecjevnog bacača raketa M87- Orkan, protivno Ženevskoj konvenciji, zabrani i ograničenju uporabe mina od siječnja do kolovoza 1993. godine po zapovijedi njemu nadređenih Orkanom napadao civilne ciljeve na širem zadarskom području. Konkretno, tereti ga se da je u 12 navrata nasumce ispaljivao Orkane koji su punjeni s 288 bombi, tzv. zvončića, na područje Zadra, Biograda, Ražanca, Petrčana, Poličnika, Zatona, Murvice, Debeljaka i Maslenice.

Za ovim 60-godišnjakom raspisana je međunarodna tjeralica, a hoće li biti izručen Hrvatskoj ili će Srbija, gdje on trenutno prebiva, preuzeti kazneni progon, ostaje za vidjeti. Kako neslužbeno doznajemo riječ je o Milanu Zelenoviću, elektroničaru koji je rođen u Kninu gdje je do početka rata imao RTV servis i ugodno živio. Dana 5. kolovoza, kako se posebno iskazao u napadima na zadarsko područje, unaprijeđen je te se s visokim činom odeslio u okolicu Beograda nakon VRO “Oluja” gdje je pokrenuo privatni biznis. Njemu nadređeni – Milan Đilas, Mile Novaković i Kosta Novaković optuženi su za ratne zločine prije nekoliko godina, no samo je posljednji od njih još uvijek živ.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.