D.I.C. Veritas

Zadarskilist, 08.03.2019, UHIĆEN MIROSLAV MAČAK (50) Gledao dok je 1991. 28-godišnji Milan Mačak njegovom puškom u Lišanima Ostrovičkim 73-godišnjem starcu propucao glavu

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske u četvrtak su uhitili Miroslava Mačka (50) iz sela Ostrovice pored Lišana Ostrovičkih zbog pomaganja i sudjelovanja u ubijanju nezaštićene civilne osobe krajem studenog 1991. godine u Lišanima Ostrovičkim.

- Sumnjiči ga se da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, oružanog sukoba, odnosno okupacije, drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe koja ne sudjeluje u oružanom sukobu, te je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, opisano u čl. 120 st. 1 Osnovnog krivičnog zakona RH u svezi čl. 22 OKZ RH (Pomaganje), u četvrtak oko 23 sata priveden pritvorskom nadzorniku PU splitsko – dalmatinske i tijekom petka je trebao biti ispitan od strane Županijskog državnog odvjetnika u Splitu te priveden sucu istrage nakon čega bi mu bilo određeno zadržavanje u pritvoru, istaknuo je na konferenciji za medije u prostorijama PU zadarske, Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske.

Dakle, danas 50-godišnjeg Miroslava Mačka sumnjiči se da je krajem studenog 1991. godine kao 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kao zapovjednik voda “Bataljuna za intervencije TO Benkovac” u činu potporučnika, zajedno s tada 28-godišnjim Milanom Mačkom, pripadnikom paravojnih postrojbi, a s ciljem pljačke napuštene imovine, naoružan vatrenim oružjem – poluautomatskom puškom, tzv. “Papovkom” došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke, a koje je bilo naseljeno isključivo hrvatskim stanovništvom.

Ispred ulaza u kuću zatekli su tada 73 – godišnjeg Marka Ćurčiju, mještanina, civila (1918. god.), koji je među posljednjima ostao u selu. Odmah ga je 28-godišnji Milan Mačak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti, te je tada od osumnjičenog, 22-godišnjeg Miroslava Mačka zatražio da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg Ćurčiju. Osumnjičeni mu je tada predao pušku s kojom je 28-godišnji Milan Mačak, uz prijetnju, mještanina izveo iz dvorišta kuće te ga natjerao da krene prema polju, gdje mu je s udaljenosti od oko 10 metara ispalio jedan hitac u glavu, u prdjelu čela, od kojeg je na licu mjesta smrtno stradao.

Cijelo to vrijeme, osumnjičeni 22-godišnji Miroslav Mačak je bio uz 28-godišnjeg Milana Mačka te u niti jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu 73-godišnjeg Ćurčije.

Nakon ubojstva tijelo su ostavili na mjestu događaja te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri.

Posmrtni ostaci stradalog mještanina su 21. studenog 1991. godine s područja tadašnje općine Benkovac prevezeni s mjesta događaja i pokopani na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim.

Kako neslužbeno doznajemo, počinitelj ubojstva, tada 28-godišnji Milan Mačak, nešto kasnije nakon podmuklog zločina nad starcem, ranjen je u Škabrnji i to od strane svojih suboraca te je od posljedica ozljeda preminuo u kninskoj bolnici.

Uhićeni Miroslav Mačak hrvatski je državljanin koji je za vrijeme VRO “Oluja” napustio RH, preselio se u Republiku Srbiju odakle se nakon rata vratio u mjesto svog prebivališta, u Ostrovice, gdje je u četvrtak ujutro i uhićen. Nema suprugu niti djecu, već samo rodbinu u Švicarskoj.

Kako neslužbeno doznajemo, u svim ovim kriminalističkim istraživanjima službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske od građana srpske nacionalne manjine dobili su korisne informacije u rasvjetljavanju svakog od ovog i sličnih zločina.

Za zločin nad nesretnim 73.godišnjim Ćurčijom saznalo se još 1991. godine, no tada se nije znalo tko je odgovoran za taj gnjusni zločin. Na privedenog Miroslava Mačka pala je sumnja prije nekoliko mjeseci, da bi se konkretne činjenice koje ga terete za ovaj zločin saznale tek unatrag nekoliko dana.

Ubojica, 28-godišnji Milan Mačak je preminuo i nije kazneno odgovoran, no ne prestaje odgovornost za ratne zločine te samim tim niti odgovornost osumnjičenog Miroslava Mačka.

Dok se ŽDO Split “bakćao” podizanjem optužnice protiv škabrnjskog krvnika, Zorana Tadića, ovaj “odmaglio” u Srbiju?

Slučaj, 59-godišnjeg Zorana Tadića, jedno je od najznačajnijih kriminalističkih istraživanja ratnog zločina, provedenog na području zadarske policijske uprave, jer je upravo on, tada 32-godišnjak izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43-oje Škabrnjana, u čijim ubojstvima je uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao.

Kako smo pisali još 18. siječnja ove godine, policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i Splitu dovršili su tada dugotrajno, zahtjevno kriminalističko istraživanje počinjenog ratnog zločina prilikom napada na Škabrnju, 18. studenog 1991. kojim je utvrđeno da je tada 32-godišnji Zoran Tadić, državljanin Srbije (Loznica), izravno odgovoran za počinjeni zločin u Škabrnji.

Ovaj, tada 32-godišnjak izravno je odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim ubojstvima je i sam sudjelovao. O njegovom značaju u velikosrpskom pohodu na Hrvatsku, govore činjenice da je osumnjičenom tada 32-godišnjaku zbog dobro odrađenog posla u Škabrnji, na korištenje dodijeljena kuća prognanih Hrvata u gradu Benkovcu te je postavljen na mjesto Načelnika državne bezbednosti Teritorijalne obrane Benkovac.

Sredinom 1992. godine tadašnje vlasti iz Srbije premještaju ga u Beograd, a zatim u kolovozu iste godine i u Australiju gdje je dobio državljanstvo i do nedavno prebivao.

Protiv 59-godišnjeg Tadića, državljanina Srbije i Australije podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, te trenutno nije dostupan hrvatskim vlastima, iako su na tadašnjoj konferenciji za novinare iz PU zadarske najavili kako će RH zatražiti njegovo izručenje. No, niti gotovo dva mjeseca kasnije, unatoč odrađenom poslu policijskih službenka Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske, ŽDO Split nije podignulo optužnicu, dakle niti provelo ekstradicijski postupak,,  koja je u nekim realnim okvirima mogla biti podignuta u roku 15 dana od zaprimanja predmeta, dakle krajem siječnja, početkom veljače ove godine, čime bi u konačnici bio spriječen njegov bijeg iz Australije u Republiku Srbiju koji se u međuvremenu dogodio, uz pomoć, kako neslužbeno doznajemo, kontroverznog bivšeg suca i odvjetnika Save Štrbca. S obzirom da Republika Srbija, kao ni većina drugih država, ne izručuje svoje državljane, ratni zločinci su u Srbiji “mirni” barem neko vrijeme.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.