D.I.C. Veritas

ZDnews.hr., 11.05.2015., SRAMOTNO

SRAMOTNO 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadar dočekao s porukom “I love NDH. Ustaše”

Zadar: Ustaški grafiti na Dan pobede Foto: Zdnews.hr

Zadar: Ustaški grafiti na Dan pobede Foto: Zdnews.hr

Autor: R.I. | 11.05.2015 | Objavljeno u kategorijama Glavne vijesti, Zadar

Svijet je proslavo 70. obljetnicu pobjede na fašizomom.

Slom nacifašizma kao najvećeg zla 20. stoljeća, ostvarenog herojskom borbom antifašističkih boraca, omogućio je razvoj slobodne Europe koja štuje temeljne civilizacijske vrijednosti.

Nadležni, gdje ste?

Ipak, one koji danas zagovaraju ideologiju koja je stvorila nepojmljiva nedjela protiv čovječanstva, danas se nedovoljno ozbiljno shvaća i sankcionira.

Dokaz tomu je ovaj grafit na zadarskoj Marasci koji veliča ustaštvo. Ovdje stoji već dugo vremena, no nitko od nadležnih nije se dosjetio ukloniti ga. Tako je Zadar u 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom uplovio sa porukom „I love NDH. Ustaše“. Okrenuti glavu ili zatvoriti oči pred zlom, znači biti sudionikom zla, pa nema opravdanja za one koji, iako se možda ne slažu sa spomenutom porukom, nisu učinili ništa po pitanju odstranjivanja spornog grafita.

 Tvorci NDH nisu se borili za slobodu Hrvatske

 Jakov Jukić iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije kaže kako ga žalosti što današnja mladež ima potpuno iskrivljenu sliku povijesnih zbivanja:

„Od 1991.godine mladi ne poznaju povijest. Knjige koje su govorile o antifašizmu u Hrvatskoj ratnih su godina bile uništene ili izbačene iz školskog sustava“ – kaže Jukić i objašnjava da simpatizeri NDH ne znaju kako njezini tvorci nisu bili zagovaratelji slobode Hrvatske.

„NDH nije bila država. Vidila se sa obronka Sljemena koliko je bila mala i nije uključivala niti Međimurje, Istru, Primorje, pa niti Zadar s otocima. Kada je nama Hrvatima oduzeto pravo na samostalnost, pojedinci su se ujedinili s najvećim zlom i formirali kvislinšku tvorevinu NDH. Oni nisu htjeli slobodu, samo su željeli dobre pozicije“ – priča Jukić.

 Antifašisti izborili, branitelji 91. obranili hrvatsku slobodu

Borce NOB-a izjednačava sa hrvatskim braniteljima iz mučnih 90-ih godina.

„Sloboda koju su za Hrvatsku izborili borci NOB-a, obranili su od četnika 1991. naši branitelji“ – zaključuje Jukić.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.