D.I.C. Veritas

ŽDO Osijek, 03.09.2019, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. (3. 10. 2019.)
Okrivljenika se tereti da je u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. Počinio navedeno kazneno djelo na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, a nakon što su snage Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i drugih paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja u gradu Vukovaru i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika i po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića predali ih pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i „Leva Supoderica“, te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara.
Tereti ga se da je, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, pa je tako iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade (1970.), kojeg je od ranije poznavao, te ga uz prijetnju oružjem odveo ga 15 do 20 metara od hangara u blizinu jame koja je služila kao rov za topničko oružje, i ispalio u njega tri hica iz vatrenog oružja i na taj ga način usmrtio, a njegovo tijelo do danas nije pronađeno.
Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.