D.I.C. Veritas

ŽDO Osijek, 03.09.2021, Ispitan 71-godišnjak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i predloženo određivanje istražnog zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1950.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (3. 9. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 71-godišnjak 19. studenoga 1991., u večernjim satima u Vukovaru, na Veleprometu; nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga; postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. Osnovano se sumnja da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih formacija, zlostavljao oštećenika (1967.). Osnovano se sumnja da ga je tukao rukama i nogama na kojima je imao vojničke čizme po cijelom tijelu dok je ovaj ležao na podu uslijed čega mu je slomljeno više rebara i izbijeno više zuba, dok su ga ostali nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija tukli metalnim šipkama, kundacima pušaka, ubadali vojničkim bajunetama po nogama, a jedan od njih mu je odrezao kosu do tjemena i zarezao lijevo uho.

Sucu istrage predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.