D.I.C. Veritas

ŽDO u Zagrebu, 29.03.2024, Objavljena osuđujuća presuda zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijski sud u Zagrebu je 27. ožujka 2024., nakon provedene rasprave u kaznenom predmetu protiv dvojice optuženih državljana Republike Srbije (1954. i 1958.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, objavio presudu kojom je optuženike proglasio krivima za počinjenje navedenog kaznenog djela te je svakog okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina.

Optuženici su proglašeni krivima da su 20. rujna 1991., u Glini, kao pripadnici Vojne policije Teritorijalne obrane Glina, iz KPD-a Glina izveli četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske pod izgovorom da ih vode u Zatvor u Knin nakon čega su ih, prema unaprijed stvorenom planu, odveli na brdo Pogledić u Gini gdje su ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

Sud je nakon objave presude odredio istražni zatvor protiv obojice optuženika na temelju članka 123. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku.

Prema Veritasovim saznanjima nepravosnažno osuđeni zovu se: Đuro Zlonoga i Željko Zlokas

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.