D.I.C. Veritas

ŽDO Split, 08.09.2019, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 56-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. u svezi sa člankom 22. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (8. 3. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik neutvrđenog dana od početka listopada do kraja prosinca 1991. godine u privremeno okupiranom mjestu na području Zadarske županije, kao pripadnik teritorijalne obrane SAO Krajine s činom potporučnika i komandira voda; postupajući protivno odredbama članka 3. stavak 1. točka 1. alineja a) i c) IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949., i protivno odredbama članka 51. stavak 1. i 2., te odredbama članka 75. stavak 1. i 2. alineja a) i b) Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba od 8. lipnja 1977. (Protokol I); naoružan poluautomatskom puškom zajedno s još dvojicom muškaraca (1955. i 1979.) došao u dvorište obiteljske kuće muškarca (1918.) koji je zadnji ostao u selu.

Kada je okrivljenik zatražio od jednog od muškaraca pušku govoreći da će ubiti žrtvu (1918.), ovaj mu je, iako svjestan da će okrivljenik to i učiniti, dao poluautomatsku pušku, pa je neposredno nakon toga 56-godišnji okrivljenik pucanjem iz poluautomatske puške žrtvi zadao strijelnu ranu glave uslijed čega je žrtva preminula na mjestu događaja.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.