D.I.C. Veritas

Županijski sud u Osijeku, 08.06.2022, Priopćenje za javnost od 8. svibnja 2022.

Na Županijski sud u Osijeku danas je priveden sucu istrage uz prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku muška osoba, umirovljenik rođen 1956., državljanin Republike Srbije i RH zbog osnovane sumnje da bi navedeni počinio obilježje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 Osnovnog krivičnog zakona RH.

Nakon provedenog ročišta utvrđena je osnovana sumnja da bi privedeni kao oficir JA u činu majora, u svojstvu ispitivača u oformljenim logorima za ratne zarobljenike u Republici Srbiji i to Stajičevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu prilikom ispitivanja fizički zlostavljao zarobljenike u cilju da bi dobio iskaz koji mu odgovara, a odobravao je isto i prisutnim čuvarima.

Navedenu okolnost su potvrdili mnogobrojni presumptivni svjedoci u svojim izjavama.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od bijega, jer je navedeni državljanin Republike Srbije koji živi i prebiva u toj državi, a za navedeno kazno djelo je zapriječena visoka zatvorska kazna, iz kojih razloga postoji bojazan da bi boravkom na slobodi mogao postati nedostupan.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.