D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 9. ožujka 2023., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1942. i 1942.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. i članka 120. stavka 1. u svezi s čl. 28. st. 2. OKZ-a RH.

Optužnicom se dvojicu okrivljenika tereti da su počinili navedeno kazneno djelo od 8. listopada 1991. do 10. studenog 1991. na području općina Korenica i Rakovica, i to prvookrivljenik u svojstvu zapovjednika Općinskog štaba Teritorijalne obrane Korenica, a drugookrivljenik u svojstvu zapovjednika “Isturenog komandnog mesta” (IKM) 13. Korpusa tzv. JNA na Mukinjama.

Tereti ih se da su počinili to kazneno djelo tijekom koordiniranog napada paravojnih postrojbi Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine potpomognutih oklopno-mehaniziranim, topničkim i specijalnim padobransko-diverzantskim postrojbama tzv. JNA i drugih dobrovoljačkih jedinica pod zapovjedništvom “Isturenog komandnog mesta” 13. Korpusa JNA na mjesta Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača i Korana te Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarijski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovicu, koja su bila naseljena pretežito hrvatskim stanovništvom, protivno pravilima međunarodnog prava, izlažući ih neselektiranom i prekomjernom granatiranju bez odabira vojnih ciljeva, raznovrsnim topničkim i raketnim oružjem. Tereti ih se da kao zapovjednici nisu, nakon zauzimanja napadnutog teritorija Republike Hrvatske, a znajući kako pripadnici njihovih jedinica ubijaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti te pale obiteljske kuće i gospodarske objekte u vlasništvu mještana hrvatske nacionalnosti, poduzeli ništa da se ovakva nezakonita postupanja spriječe, kao ni da se kazne počinitelji, nego su dopustili da njima podređeni nastave s takvim radnjama pristajući na posljedice njihovih protupravnih radnji pa su u tom razdoblju ubijene 32 civilne osobe te je razrušen i spaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

Drugookrivljenika se tereti da je 26. rujna 1991., u svojstvu zapovjednika “Isturenog komandnog mesta” (IKM) 13. Korpusa tzv. JNA na Mukinjama, protivno pravilima međunarodnog prava, naredio da se s područja brda Višnjevača (općina Korenica) izvede raketni napad višecijevnim raketnim bacačima 128 mm M-63 “Plamen” na kamp Grabovac u Grabovcu, u kojem su bile smještene izbjeglice s područja općine Korenica. Tijekom tog je napada, od posljedica eksplozija, smrtno stradalo troje civila, a više je civila teško tjelesno ozlijeđeno.

Okrivljenici imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni državnim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.