D.I.C. Veritas

Večernje Novosti, 20.09.2023, NEKE SU ZAKLALI, VEĆINU STRELJALI: Pre 32 godine ubijeni su goloruki rezervisti JNA na Koranskom mostu

SUTRA se navršava 32 godine od pokolja pripadnika rezervnog sastava JNA na koranskom mostu, u Karlovcu.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” podseća da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Hrvatske, tog 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na Korani, zaustavili su dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne “Mekušje” u kasarnu “Logorište” prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA.

Oni su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje. Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pešice preko Koranskog mosta.

- Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama i nad njima počela krvavi pir. Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju. Trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta. Četvrti se u toku noći, takođe sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca – kaže Savo Štrbac iz “Veritasa”.

Za ovaj zločin, u maju 1992, započeo je krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio je u maju 2015. presudom Vrhovnog suda, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava – protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

- Hrvatsko pravosuđe se u te 23 godine “proslavilo” s ukupno sedam presuda istom čoveku za isto krivično delo, da bi ga na kraju ipak proglasilo zločincem, paralelno od njega praveći i žrtvu i heroja. Iako izvedeni dokazi ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, nadležno tužilaštvo se još ne oglašava po pitanju eventualnog proširenja optužnice na ostale izvršioce i naredbodavce jednog od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih nad pripadnicima JNA, koja je u to vreme jedina legitimna i regularna vojska u SFRJ, u čijem sastavu je formalno-pravno još bila Hrvatska – naglašava Štrbac.

U aprilu 2016. osuđeni ratni zločinac Hrastov je otišao na dosluženje ostatka izrečene kazne, sa koje je, nakon što je odslužio dve godine i 10 meseci zatvora, pušten na uslovni otpust.

Hrvatska je za zločin na Koranskom mostu porodicama likvidiranih žrtava na ime naknade štete, po pravosnažnim presudama parničnog suda, isplatila oko 11,7 miliona kuna (oko 1,6 miliona evra), dok su postupci za preživele žrtve još u toku.

Uprkos osuđujućoj presudi za ratni zločin, Hrastov je u Hrvatskoj postao ikona branitelja i simbol Domovinskog rata, koji je na 30-godišnjicu zločina dobio i svoj mural u gradu u kojem je zločin počinio. Istovremeno je i most na kojem je zločin počinjen, odlukom karlovačkog Gradskog veća, dobio ime po specijalnoj jedinici policije “Grom”, čiji je Hrastov bio pripadnik.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.