D.I.C. Veritas

е-Veritas, 02.11.2022, ЖДО у Загребу: Подигнута оптужница против двојице окривљеника због ратног злочина против цивилног становништва у Глинској Пољани

Жупанијско државно одвјетништво у Загребу је 2. новембра 2022., подигло пред Жупанијским судом у Загребу оптужницу против двојице држављана Републике Србије (1953. и 1958) због почињеног кривичног дјела дјела против човјечности и међународног права ратним злочином против цивилног становништва, саопштило је Жупанијско државно одвјетништво на својим интернетским страницама под данашњим датумом.

Подигнутом оптужницом двојицу окривљеника се терети да су крајем листопада 1991. године у Глинској Пољани, тијеком трајања међународног оружаног сукоба између регуларних полицијских и војних постројби Републике Хрватске и оружаних формација тзв. САО Крајине, као припадници Територијалне обране Двор, након што су ухваћена двојица цивила хрватске националности (1939. и 1964.) поступили противно Женевској конвенцији о заштити грађанских особа у вријеме рата и Допунском Протоколу Женевској конвенцији, односно да су ухваћене цивиле одвели и усмртили их хицима из ватреног оружја.

Према Веритасовим сазнањима оптужени су Симо Митић (1953) и Драган Подунавац (1958), против којих је истрага за овај догађај отворена 19. маја 2019. године.

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.