D.I.C. Veritas

е-Veritas 27.09.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 27. септембар

1991.

* Предсједник Предсједништва СФРЈ Стипе Месић, отпутовао је у приватну посјету у САД-е. Месић је у Вашингтону разговарао са помоћником државног секретара САД Лоренсом Ингелбергером и савјетником за националну безбједност Брентом Сковкрофтом.

* Влада РХ одбацила је предлог предсједника СИВ-а Анте Марковића о реконструкцији СИВ-а.

* Амбасадор Холандије у Француској Хенри Вендис изјавио је да Европска заједница неће признати насилну промену граница између југословенских република.

1992.

* Московски часопис “Новоје времја” пише да се кривица за кривопролиће у Југославији не може приписати само једној страни. Часопис сматра да је учињена велика грешка што су се Срби и Србија у свјетским медијима дуго времена означавали као искључиви или највећи кривци за рат на тлу бившр Југославије. По оцијени листа, то нити одговара истини нити је у интересу обуставе кривопролића.

1993.

* Рабљеновић Милан (1954) из Јовца, општона Двор страдао је када су тројица припадника Армије БиХ упала на територију РСК. Убили су га са удаљености од 20 метара док је цјепао дрва у Мајдану.

1994.

* Предсједник Србије Слободан Милошевић је разговарао са копредсједницима Мировне конференције о бившој Југославији Овеном и Столтенбергом. У разговорима је учествовао и кординатор хуманитарне мисије УН и Југославији Бо Пелнас. Послије разговора лорд Дејвид Овен је изјавио да ће ускоро бити готов извјештај Бо Пелнаса о затварању границе према БиХ, од чега зависи ступање на снагу Резолуције 943. Истичући значај најновијих потеза СРЈ за мировни процес, посебно кад је ријеч о прихватању плана Контакт-групе, он је нагласио важност нормализације односа између Београда и Загреба.
1995.

* Предсједник Међународног суда за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије у Хагу, антонио Касезе, упутио је писмо предсједнику Србије Слободану Милошевићу, подсјећајући га на обавезу да ухапси команданта ВРС генерала Ратка Младића и предсједника РС Радована Караџића, који су 23. септембра боравили у Београду и присуствовали сасатанку Милошевић-Холбрук. Пошто су налоге за њихово хапшење власти у Србији примиле, Касезе је запретио да ће у случају неизвршења ове обавезе обавјестити СБ УН.

* Хрватски предсједник Фрањо Туђман одлучио је да одликује све учеснике акције хрватске војске у Западној Славонији, Крајини, као и у заузимања Грахова и Гламоча. Војницима и полицајцима ће бити уручено 168.487 медаља за акције “Бљесак”, “Олују” и “Љето 95”.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.