D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. septembar

1991.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić, otputovao je u privatnu posjetu u SAD-e. Mesić je u Vašingtonu razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Lorensom Ingelbergerom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Brentom Skovkroftom.

* Vlada RH odbacila je predlog predsjednika SIV-a Ante Markovića o rekonstrukciji SIV-a.

*  Ambasador Holandije u Francuskoj Henri Vendis izjavio  je da Evropska zajednica neće priznati nasilnu promenu granica između jugoslovenskih republika.

1992.

* Moskovski časopis “Novoje vremja” piše da se krivica za krivoproliće u Jugoslaviji ne može pripisati samo jednoj strani. Časopis smatra da je učinjena velika greška što su se Srbi i Srbija u svjetskim medijima  dugo vremena označavali kao isključivi ili najveći krivci za rat na tlu bivšr Jugoslavije. Po ocijeni lista, to niti odgovara istini niti je u interesu obustave krivoprolića.

1993.

 * Rabljenović Milan (1954) iz Jovca, opštona Dvor  stradao je kada su trojica pripadnika Armije BiH upala na teritoriju RSK. Ubili su ga sa udaljenosti od 20 metara dok je cjepao drva u Majdanu.

 

1994.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević je razgovarao sa kopredsjednicima Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Ovenom i Stoltenbergom. U razgovorima je učestvovao i kordinator humanitarne misije UN i Jugoslaviji Bo Pelnasa. Poslije razgovora lord Dejvid Oven je izjavio da će uskoro biti gotov izvještaj Bo Pelnas o zatvaranju granice prema BiH, od čega zavisi stupanje na snagu Rezolucije 943. Ističući značaj najnovijih poteza SRJ za mirovni proces, posebno kad je riječ o prihvatanju plana Kontakt-grupe, on je naglasio važnost normalizacije odnosa između Beograda i Zagreba.

 

1995.

* Predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu, antonio Kaseze, uputio je pismo predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, podsjećajući ga na obavezu da uhapsi komandanta VRS generala Ratka Mladića i predsjednika RS Radovana Karadžića, koji su 23. septembra boravili u Beogradu i prisustvovali sasatanku Milošević-Holbruk. Pošto su naloge za njihovo hapšenje vlasti u Srbiji primile, Kaseze je zapretio da će u slučaju neizvršenja ove obaveze obavjestiti SB UN.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlučio je da odlikuje sve učesnike akcije hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji, Krajini, kao i u zauzimanja Grahova i Glamoča. Vojnicima i policajcima će biti uručeno 168.487 medalja za akcije “Bljesak”, “Oluju” i “Ljeto 95”.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.