D.I.C. Veritas

РТС, 04.08.2015., Сећања на страдање и прогон Срба у “Олуји”

Србија први пут обележава Дан сећања на страдање и прогон Срба централном државном манифестацијом код Сремске Раче. “Олуја” је трагедија библијских размера, поручио је патријарх Иринеј. Премијер Вучић: Србија више неће да крије да је “Олуја” био злочин. Србија је учинила много да буде уточиште прогнанима, онима који су плаћали цену Југославије, истакао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Девојка из колоне: Кишу смо очекивали, али “Олују” нисмо могли ни замислити

“Девојка из колоне” Ђурђица Поповић захвалила се што је омогућено да се достојанствеоно обележи овај тужан дан.

“Сигурна сам да свако има своју причу. Ја ћу вам пренети део моје. Тих летњих дана била је свадба мога кума. Размишљала сам какву ћу фризуру направити, изабрала сам хаљиницу и ципелице, једино сам бринула шта ћу ако буде кише. Кишу смо, можда и очекивати, али “Олују” ни замислити”, рекла је Ђурђица Поповић.

Како је испричала, око четири сата пробудили су их је пуцњи – ништа необично, и раније су чули рафале.

“Нисам ни помислила да је то последње свитање зоре у родном месту”, каже девојка из колоне.

Тих дана, како је рекла, нису се бројили дани већ изгубљени људски животи.

“Никада нисам видела толико људи, никада нисам могла видети ни почетак ни крај колоне. Гледам нас и питам се шта смо ми сад несретници, страдалници, кукавице, хероји. Да ли се то историја шали са нама”, испричала је Поповићева.

“Шта се ту може, има и горе – онај је оставио мртву матер, не сахрањеног сина, рат је велико зло”, закључила је Ђурђица.

Скуп, који се одржава на 20. годишњицу хрватске војно-полицијске акције “Олуја”, током које је протерано 250.000 Срба, а више хиљада убијено или нестало, почео је симболичним сусретом премијера Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика на мосту у Сремској Рачи.
Сећања на страдање и прогон Срба у “Олуји”

Вучић и Додик су у реку спустили венце у знак сећања на све страдале Србе. Интониране су химне Републике Српске и Србије.

На платоу поред моста парастос за све страдале служио је патријарх српски Иринеј.

“Дошли смо да се господу помолимо и да се сетимо страдалих који су бежећи преме мајци Србији завршили своје животе без гробова. Чији број само Господ зна. Сећамо се нашег народа који је протеран из својих домова у којима су вековима живели”, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, они су све то морали напустити и отићи, а где другде, него ка мајци Србији.

“Број оних који су отишли је велики, кажу, 250.000, али ако имамо у виду села која су остала без српског живља тај број је сигурно већи”, навео је патријарх и додао да су трагедију библијских размера доживели Јевреји, Јермени, а одмах иза њих и ми Срби.

Патријарх Иринеј каже да су злочин чинила наша браћа по вери, а једина кривица протераног народа је што су били Срби православне вере.

“Кривица им је приписана још 1941. године, а најтрагичније је што то страдање није дошло од неког непознатог већ од наше браће”, рекао је патријарх Иринеј. Поручио је да Срби нису геноцидан народ, али да су народ који је много пострадао.

Према његовим речима, слика Срба као геноцидног народа у свету је погрешна и жеља је да се она исправи.

Вучић: Злочин се мора опростити, али не и заборавити

Премијер Вучић рекао је да се данас обележава 20 година од прогона српског народа са њихових и нашег вековних огњишта.

“Тешко је наћи тужнији дан у новијој српској историји. Крајишници не сакривајте своју гнев и љутњу и према нама упитавши да ли смо могли да помогнемо више”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да са Хрватском желимо мир, али да се злочин мора опростити, али не сме заборавити.

Он је додао да је данас превише тешко за велике речи и поменуо имена неких од прогнаних и рекао да су они део страшне статистике од више од 250.000 имена који су убијени, протерани пре 20 година августа 1995. године.

“Имена протераних се могу исписати на 4.000 страница, а њихова имена се могу изговарати шест дана и шест ноћи. Зашто не славите сваког кога сте протерали”, упитао је премијер и додао да нисмо веровали да је било ко способан да такво чишћење спроведе у дело.

“Снага наших суза и свећа биће јача од њихових тенкова. То не радимо зато што смо слаби већ зато што смо јаки и то нећемо да кријемо. Не знам зашто је Србија до сада то крила и ћутала. Ми смо злочине које су неки Срби починили признали, ми их не славимо, а Олује треба да се стиде неки други”, навео је премијер.

Вучић је рекао да данас Србија има снаге да каже шта је била “Олуја”- то је био злочин, то је било етничко чишћење.

“Рат јесте готов и лепо су то написали у Загребу, али Србија неће да заборави своје жртве и свој народ”, каже Вучић. Премијер је рекао да нико не може да врати мртве и не може да смањи бол, али Србија може и хоће да се нико према Краишницима не понаша као према туђима.

“Од Србије ћемо направити земљу којом ћете се поносити. Биће довољно јака да док други славе поносно викне то је био злочин”, рекао је Вучић.

“Поштоваћемо све, али и савку нашу жртву. Добродошли наши Срби, наши Крајишници, добродошли својој кући стигли сте у вашу Србију. Живели Крајишници, живела Српска, живела Србија”, закључио је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик, обраћајући се окупљенима, истакао је да је овај дан одређен као Дан сећања на прогон Срба ма где се он десио, а да је најупечатљивији прогон Срба током акције “Олује”.

“Ово је Дан сећања на многе недужне људе који су тада и не знајући шта се дешава, кренули овим путем, овим мостом који је био знак слободе, мира, Србије, спокојства и сигурног бега од смрти. Република Српска тих дана је пружала што је могла да да уточиште многима. Овај мост је мост сусретања, истине, а истана је била да су многи морали да напусте своје куће и крену пут Србије”, истакао је Додик.

Навео је да многи од прогнаних раније нису били у Србији, али да су знали да када пређу овај мост, да ће бити сигурни.

“Србија је много учинила да буде уточиште прогнанима, онима који су плаћали цену Југославије”, истакао је Милорад Додик.

Додао је да је Република Српска загледана у Србију не зато што је воли, већ зато што је доживљава као део свог националног бића.

“Ово окупљање је симбол нашег заједништава и вапај да се обезбеди мир на овим просторима. Данас наши напори морају да буду усмерени ка миру, сарадњи, окренутости ка европским вредностима, али ми можемо да прихватимо Европу када она прихвати оно што се зове Република Српска”, поручио је Додик.

Извођењем песме “Ово је Србија”, завршена је централна државна манифестација у Сремској Рачи којој су присуствовали и чланови влада Србије и РС, представници Народне скупштине Србије, Народне скупштине РС и других државних органа, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и бројни грађани.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.