D.I.C. Veritas

СС.Рума, 15.06.2018, Сава Смољановић: Зашто не учествујем у програму поводом Свјетског дана избјеглица на Бусијама

Sava Smoljanovic <savazavicaj@yahoo.com>
14:45 (пре 2 сата)

Поштовани пријатељи!
И ове године, љубазно ми је понуђено да водим програм на Бусијама, поводом Свјетског дана избјеглица.
На чему сам се љубазно захвалио, и одбио.
Уколико вас занимају разлози, прочитајте на мом блогу.

Одлучио сам, да ове године не учествујем у програму поводом Свјетског дана избјеглица, на Бусијама. Тај, тзв. програм, претворио се у своју супротност, потпуно је обесмишљен и служи искључиво за манипулацију Крајишницима у политичке сврхе.

Свјетски дан избјеглица је установљен, да се тога дана укаже на проблем избјеглиштва у свијету. Највеће и најдужа избјегличка криза у Европи, је управо ова наша, криза прогнаних Срба Крајишника из РСК и Хрватске.

Умјесто да тога дана, на достојанствен и цивилизован начин укажемо читавом свијету, на несрећу која нас је задесила, о размјерама те несреће, о броју људи и наших породица које су унесрећене, на све наше неријешене проблеме и након двије деценије од прогонства, овдје се организују различити, шаролики садржаји, који стварају утисак да смо ми срећан народ што смо прогнани.

Држави Србији се тога дана, барем симболично, морају ставити до знања сви проблеми које имамо а очекујемо од ње, да их брже и ефикације рјешава.

Нпр. да се учесницима рата у Крајини призна ратни стаж, брже и ефикасније стамбено збрињавање (стотине избјегличких станова чека станаре годинама), да се промјене катастрофални критеријуми за бодовање стамбено неријешених случајева (учешће у рату да буде један од критеријума), да се помогне утамниченом предсједнику Мартићу, итд.

Нема бољег дана и датума, да своје захтјеве испоставимо и Србији, и Хрватској, и ЕУ, и ОУН, од Свјетског дана избјеглица.

Цивилизовано, мирном шетњом, јавним читањем захтјева и слањем истих, у писаној форми на многе адресе, званичних и надлежних институција.

Умјесто тога, организују нас, да дођемо па да нам разни политичари држе говор, а ми да им пљешћемо!?

Па докле више? Шта је смисао?

Да их убиједите како ћемо сви ми окукпљени гласати за њих?

Па ето, нећемо! Неки хоће, али неће сви. Свако има свој избор, гласаће за кога хоће.

Убисте се доказујући, како сте баш ви репрезентативни представници Крајишника.

Ко вам је дао право и на основу чега представљате и заступате било кога од нас?

Регистрацијом неког друштва, које може основати троје људи?

Па удружите неколико таквих друштава, па сте као, “кровна” организација!

А у које год друштво завирите, иста имена и исти људи.

Ако желите да се бавите политиком, а мислим да Крајишници треба активно да се баве политиком, оснујте политичке странке, или се учланите у постојеће. Истакните јасно своје политичке програме, па тражите подршку истомишљеника.

Немојте више злоупотребљавати културна друштва, пјевачке групе и слична удружења Крајишника, који немају подршку друштва у којем живимо. Зашто то не буде једна од тема тога дана? Зашто држава и локалне самоуправе не подржавају наша удружења, или подрже са смјешно малим износима?

Лани сам учествовао, јер смо првог дана имали научни скуп, а као резултат тог скупа, касније је објављен зборник “О идентитету Срба Крајишника”.

И формулисали смо четири захтјева према државним институцијама, али никаквих доказа да су они на писарнице и достављени, нема!

Организатор прошлогодишњег научног скупа, ове године, а поводом Свјетског дана избјеглица, организује трибину о посљедициама НАТО бомбардовања СРЈ(!?)

На којој ће такође бесједити високо позиционирани чиновници постојеће номенклатуре власти!

Да се разумијемо, тема је одлична, врло је важна, али какве она везе има са прогнаним Србима из Крајине и њиховим статусом данас у Србији?

Не знам, да ли ће се на тој трибини доћи до закључка, да је СРЈ требала бранити РСК?

Један од изговора што нам није прискочила у помоћ, био је, да је тиме избјегла НАТО бомбардовање. Да ли је избјегла, или је ипак требала бранити Крајину, и по цијену бомбардовања? Ако генерали нису тада имали тачну процјену, могу ли бар данас (2018.) признати да су погрешили, и да су Крајину требали бранити?

Да закључим, поменута трибина, као и окупљање у недјељу, на Бусијама, су два  ПРОМАШЕНА ДОГАЂАЈА, уколико је задата тема: Свјетски дан избјеглица.

И обадва догађаја нам више штете, него користе.

Стварајући лажни утисак о нама, да смо једна аморфна и обезглављена маса, која нема јасну идеју шта хоће.
Да нам је само до игре и пјесме и да то радимо на непримјерен начин, кад пјесми вријеме није.

Искривљена слика о Крајишницима се и даље искривљује, умјесто да се исправља.

Поставља се само питање: раде ли то организатори случајно, из незнања, или намјерно?

Лично вјерујем да је намјерно и смишљено.

И да нас неко упорно зајебава!

Докле?

Сава Смољановић

Објавио СС.Рума у 15:24

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.