D.I.C. Veritas

РТС, 27.02.2014., Веритас: У САД ухапшен Србин због ратног злочина

 

Због сумње да је починио ратни злочин, на водопадима Нијагаре у САД, ухапшен је држављанин Србије Милан Бачић, рођен у Винковцима, саопштава “Веритас”. Бачић је ухапшен по потерници Интерпола на захтев хрватског правосуђа због наводно почињених ратних злочина у Источној Славонији деведесетих година.

Документациони-информативни центар “Веритас” саопштио је да је на водопадима Нијагаре у САД, због сумње да је починио ратни злочин, ухапшен држављанин Србије Милан Бачић, рођен 1957. у Винковцима у Хрватској, из које је по завршетку ратних сукоба избегао у Србију.

Бачић је, како саопштава “Веритас”, ухапшен јуче по међународној потерници коју је расписао Интерпол на захтев хрватског правосуђа због наводно почињених ратних злочина у Источној Славонији у току деведесетих година, преноси Танјуг.

Бачић, иначе, живи у Бегечу у Србији, а у САД је био у посети рођацима.

“Веритас” наводи да се његово име до сада није налазило на списковима процесуираних лица за ратне злочине пред хрватским правосуђем, па тако ни на последњем списку од 31. марта прошле године, на којем је било укупно 1.577 особа.

Како се наводи у саопштењу ово је од почетка ове године већ четврто хапшење Срба из Хрватске по хрватским потерницама.

Према наводима “Веритаса”, свима ухапшенима је заједничко да су рођени у Хрватској, да су услед ратних сукоба протерани са својих огњишта, да имају пребивалиште у Србији и да су држављани Србије.

“На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света су до сада ухапшена 124 Србина из Хрватске и бивша припадника ЈНА, од којих су 36 екстрадирани у Хрватску. Од екстрадираних до сада је против 18-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору”, наводи се у саопштењу.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница, према мишљену Веритаса, указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.