D.I.C. Veritas

021.rs, 16.05.2023, Na javnom času u Kaću govorio i Pavković: Uključio se iz finskog zatvora, YIHR traži opoziv Đurića

Osuđeni ratni zločinac Nebojša Pavković obratio se đacima OŠ “Đura Jakšić” u Kaću na nedavnoj manifestaciji koju je u ovoj školi podržala i gradska vlast.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji iz tog razloga zahteva od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorke OŠ “Đura Jakšić” u Kaću zbog učešća Pavkovića na javnom času.

Događaj je organizovan 20. aprila na temu “Košare: Priče heroja” u hali kaćke škole.
Traže odgovornost i gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, koji se obratio prisutnima na ovom javnom času i, između ostalog, poručio da će Udruženje veterana sa Košara uvek imati podršku Grada.

“Naš zadatak je da nastavimo da čuvamo sećanje na junake sa Košara, ali i da stvaramo prilike i mogućnosti za bolji život njihovih porodica i veterana”, rekao je Đurić.
Kako se vidi iz reportaža više medija, putem video-linka se đacima i svim prisutnima obratio i Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, koji je pravnosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjene prema Albancima na Kosovu 1999. godine.

On se u program uključio putem video-linka iz Finske, gde služi zatvorsku kaznu.
Na sajtu Grada Novog Sada, u izveštaju sa ovog događaja, navodi se da su “na javnom času govorili brojni ratni komandanti, generali, pukovnici i potpukovnici u penziji, vojnici i drugi, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Đurić koji je naglasio važnost sećanja na heroje i približavanje istorije deci”.
Ni na jednom mestu se na navodi da je govorio i Nebojša Pavković. Takođe, na fotografijama se ne vidi i da je nekadašnji komandant bio “prisutan”.
“Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju 2022. godine odbio zahtev Pavkovića za prevremeno puštanje na slobodu zbog ‘velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije'”, navode u Inicijativi mladih za ljudska prava.
Pavković je, dodaju, odgovoran za deportacije, druga nehumana dela (prisilno premeštanje), ubistva i progon kao zločina protiv čovečnosti i krivična dela ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja.
“Zato pozivamo odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada da iniciraju opoziv gradonačelnika jer je svojim prisustvom podržao učešće Pavkovića na ovom događaju i normalizovao predstavljanje ratnog zločinca kao heroja pred publikom među kojom su bili i đaci osnovne škole”, navodi se u saopštenju YIHR Srbija.
 Podsećaju na brojne revizionističke pokušaje i poteze aktuelne vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Tako je aprila 2019. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, predstavljena knjiga “Ratni dnevnik komandanta Treće Armije VJ – Treća Armija u zagrljaju Milosrdnog anđela” upravo Nebojše Pavkovića, koji se prisutnima takođe obratio video-zapisom iz zatvora.

“Pavkovićeva knjiga je samo jedna od publikacija edicije ‘Ratnik’ koju je Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je bio Aleksandar Vulin, izdalo 2018. godine i iste godine u oktobru prvi put predstavilo na Sajmu knjiga. Marta 2020. godine, intervju Pavkovića za portal Vesti u kome je pohvalio Aleksandra Vučića kako ‘pravi modernu vojsku’ od tada do danas se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane”, navode u Inicijativi.
Prošle godine se učiteljica u OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu sa učenicima zabavljala uz nacionalističku pesmu Baje Malog Knindže “Ne volim te Alija”, u kojoj se veličaju ratni zločini prema Bošnjacima.

Incident je izazvao masovni revolt i niz reakcija u javnosti. U još jednoj školi, u OŠ “Đura Jakšić” u Beogradu, pre pola meseca je osuđeni kriminalac Kristijan Golubović učestvovao u snimanju spota, zbog čega je najavljena smena direktorke škole.
“YIHR Srbija smatra da je nedopustivo da se obrazovne institucije zloupotrebljavaju na ovaj način i koriste za promociju ratnih zločinaca”, zaključuju u Inicijativi.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.