D.I.C. Veritas

100posto.hr, 20.02.2019, SUSJEDI O BROJKAMA Hrvatska od Srbije zbog ratnih zločina traži 1396 osoba, Srbija 51?

Već je početkom veljače bilo najavljeno da će uskoro biti objavljen tajni popis optuženih za ratne zločine s hrvatske i srpske strane, te da bi navedene liste mogle u cijelosti biti predočene jedne drugima, a sada srpska “Politika” piše da se na popisu hrvatskih pravosudnih organa dostavljenom Srbiji nalazi 1396 imena osoba koje su optužene ili osuđene za ratne zločine, dok je popis koji je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije dostavilo Državnom odvjetništvu RH daleko je kraći – na njemu se nalazi 51 ime.

Konačno će se znati koga potražuje Hrvatska, a koga Srbija

Dakle, uskoro bi se napokon moglo znati koga sve za zločine ‘90-ih potražuje Hrvatska, a koga Srbija, a srpski mediji pišu da je popis predan Tužiteljstvu za ratne zločine u travnju prošle godine i posljednji je ovakve vrste koji je dostavljen srpskim pravosudnim organima.

Predsjednik Dokumentacijsko-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac za list navodi da su od 1396 imena s popisa optuženih i osuđenih za ratne zločine, dostavljenog iz Hrvatske, njih 99 posto Srbi iz Hrvatske.

“Hrvatima u interesu sporazum o procesuiranju ratnih zločina”

Dodaje i kako smatra da je nadležnim tijelima u Hrvatskoj najviše stalo do sporazuma o procesuiranju počinitelja ratnih zločina jer, kako navodi, Hrvati očekuju da u njemu bude precizirano da Srbija ne može koristiti univerzalnu nadležnost za suđenje u ratnim zločinima, koja sada postoji u zakonima koji kontroliraju ovo područje.

Do ljeta definiran Ugovor o kaznenom progonu ratnih zločinaca

Podsjetimo, prije tjedan dana se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sastao sa srbijanskom kolegicom Nelom Kuburović, a tada je dogovoreno da navedene liste treba u potpunosti ažurirati kako bi se otklonile neusklađenosti, te da bi do ljeta ove godine trebao biti definiran sadržaj Ugovora o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina između Hrvatske i Srbije, kojim bi se omogućilo ustupanje kaznenih predmeta za one ratne zločince koji zbog ustavne zapreke izručenja uspijevaju izbjeći kazneni progon. Ujedno bi Ugovor anulirao srpski zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.