D.I.C. Veritas

24sata.hr, 25.03.2019, ‘Ubojice mog muža prepoznala sam po lančiću. Na slobodi su’

NEKAŽNJENI Janja Žilić iz Podgrađa kraj Benkovca za vrijeme Domovinskog rata morala je kuhati za ubojice svoga muža i spavati u grmlju da je ne ubiju. Oni su i danas na slobodi

Znam tko mi je ubio muža’, rekla je Janja Žilić i izgovorila ime i prezime svojih bivših susjeda u Podgrađu kraj Benkovca – Steve Ivaniševića i Nebojše Baljaka. Dodala je da je dvojac klao ljude po Škabrnji za vrijeme Domovinskog rata i da su još na slobodi.

Janju smo potražili u njenoj kući i to nakon što je Zoran Tadić (59), Srbin kojeg se tereti da je 18. studenog 1991. sudjelovao u ubojstvu 43 civila i branitelja u Škabrnji, rekao za srpske Vesti da mu je žao samo jedne krive procjene nakon koje je bilo ljudskih žrtava. A među njima i Janjin muž, Nikola Žilić.

- U rujnu 1991., nekoliko dana po dolasku, otišao sam u Podgrađe i susreo se s jednim od najbogatijih i najuglednijih ljudi tog mjesta – Nikolom Žilićem. Sinovi su mu ranije otišli u Zadar, što sam apsolutno razumio, a on je ostao sa suprugom Janjom i 12-godišnjom kćerkom.

Ništa nije vrijednije od života

Dugo smo razgovarali, gotovo svaki dan sam dolazio i uvjeravao ga da utječe na ostale Hrvate da ne napuštaju svoje domove jer nikome nije u interesu da oni odu. I dalje me proganjaju njegove riječi: ‘Zorane, samo tebi vjerujemo. Ako kažeš da idemo, mi ćemo otići. Ništa nije vrednije od života’. Tada sam mu govorio ono u što sam bio apsolutno bio uvjeren, a u to sam uvjeren i sada - da većina Srba ne mrzi susjede Hrvate i da ne žele da oni napuste domove. Nažalost, uvijek ima budala. Ne mogu prežaliti što ga nisam drugačije savjetovao, a imao sam priliku za to, 19. ožujka 1992., samo dva dana prije nego što su ga brutalno ubili - kazao je Tadić za Vesti.

Zadarska je policija, nakon novih saznanja, podnijela kaznenu prijavu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika protiv Zorana Tadića 18. siječanja ove godine te je sve proslijedila splitskom županijskom DORH-u.

Napravili su kapelicu u spomen mome suprugu Nikoli na mjestu gdje su ga ubili. I to je to. Nitko ni za što nije odgovarao i nikakve odštete civilni stradalnici nisu dobili. Dala sam iskaze gdje god je trebalo, pa i na vojnom sudu, ali ništa od toga – rekla je Janja.

Rasplakala se zbog lančića

Pitali smo je za lančić po kojem je prepoznala ubojice svojeg muža. Rasplakala se.

- Dolazili su kod mene na večeru s tim lančićem oko vrata. Došlo bi ih po 15 ili 20 i morali smo im kuhati, inače bi sve porazbijali. A dolazili su često.Noću nismo smjeli spavati u kući, nego smo ležali među grmljem u šumi jer su ubijali po kućama - samo to je uspjela reći ispred kuće u Podgrađu dok je suze nisu zaustavile.

Tadić je inače pobjegao iz Australije u Srbiju kako ga otamo ne bi izručili hrvatskom pravosuđu.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.