D.I.C. Veritas

24sata.hr, 26.03.2019, Za ratni zločin u Baranji Budač dobio 3 godine i 10 mj. zatvora

Budač je bio dio skupine optuženika protiv kojih je tužiteljstvo 1996. godine podignulo optužnicu za ratni zločin. Osuđen je na 15 godina zatvora 2002. godine, ali Vrhovni sud je 2006. ukinuo presudu

Osječki Županijski sud u utorak je, po završetku ponovljenog suđenja, proglasio Stevana Budača krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranoj Baranji 1991. godine i nepravomoćno ga osudio na tri godine i deset mjeseci zatvora.

Budač je bio dio skupine optuženika protiv kojih je tužiteljstvo 1996. godine podignulo optužnicu za ratni zločin. Nakon suđenja u odsutnosti, u ožujku  2002. godine, Budač je nepravomoćno proglašen krivim te osuđen na 15 godina zatvora, ali  je, nakon žalbe, Vrhovni sud u siječnju 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Uhićen u je svibnju 2018. u Rumunjskoj, temeljem Europskog uhidbenog naloga što ga je raspisao osječki Županijski sud te je izručen Hrvatskoj.

Izmijenjenom optužnicom teretilo ga se da je tijekom rujna 1991. u Batini i Zmajevcu, kao sudionik oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv Hrvatske, sudjelovao u zastrašivanju te okrutnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti, tako što je kao pripadnik pripadnik štaba Teritorijalne obrane Batina protuzakonito civile lišavao slobode i privodio u štab, znajući da će ih tamo zlostavljati te radi zastrašivanja ispaljivao projektile na njihove kuće.

Uz ostalo, optužen je da je 17. rujna 1991. u Batini, s još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih postrojbi lišio slobode i doveo u štab na ispitivanje Marina Šomođvarca te ga, nakon višesatnog premlaćivanja, pretučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo i doveo u kuću da ga takvog vide supruga i djeca.

Teretilo ga se da je žrtvu potom odveo u zatvor u Belom Manastiru, gdje se Šomođvarcu od tada gubi svaki trag, a njegovo tijelo naknadno je ekshumirano na groblju u Novom Sadu.

Optužen je i da je u rujnu 1991. skupa s još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi pucao iz streljačkog oružja, ispalio tromblonsku minu na kuću Antuna Vidakovića te sudjelovao u fizičkom zlostavljanju još dvojice civila.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka sa sigurnošću Budaču dokazano počinjenje kaznenog djela iz optužnice, odnosno nečovječno postupanje prema civilima, s ciljem njihova zastrašivanja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom i istražnom zatvoru.

Sud je protiv Budača odlučio produljiti istražni zatvor do pravomoćnosti presude, jer je dugi niz godina bio nedostupan za provođenje postupka te da, s obzirom da ima srbijansko državljanstvo, postoji opasnost od bijega.

Zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović izrazio je zadovoljstvo osuđujućom presudom, a na odluku o visini kazne tužiteljstvo će najvjerojatnije uložiti žalbu, o čemu će se odlučiti po primitku pismenog otpravka prvostupanjske presude.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.