D.I.C. Veritas

Alo, 01.02.2022, SKANDALOZAN ZAHTEV STIGAO IZ ZAGREBA: Hrvati traže da im platimo što su nam oteli imovinu?!

Prvo otmu srpsku imovinu, onda odbiju tužbu zbog toga koju bi usvojila svaka normalna zemlja na svetu i na kraju traže od Srbije milione evra na ime sudskih troškova. I da nismo napisali ko stoji iza svega ovoga, ne biste imali mnogo muke da pogodite – Hrvatska.

Iz Hrvatske su u Privredni sud u Beogradu nedavno stigla dva zahteva za priznanje presuda Trgovačkog suda u Zagrebu, s predlogom da se prizna tamošnja sudska odluka o naplati troškova postupaka vođenih povodom brutalnog oduzimanja imovine nekadašnje Jugobanke u toj zemlji.

Zahtevi su, kako saznaje Alo!, teški nekoliko stotina hiljada evra. Problem je, međutim, osim što je ono što traže Hrvati apsolutno pravno neosnovano, i to što bi njihovo eventualno prihvatanje bilo samo uvertira za niz sličnih tužbi koje bi građane Srbije koštale milione evra.

I JARE I PARE

Kako za Alo! objašnjava izvor iz srpskog pravosuđa, u konkretnom slučaju Jugobanke, koja je u stečaju, Hrvati traže da se namire iz stečajne mase. To znači – na račun drugih poverilaca, a najveći poverilac je država Srbija.

- Na kraju bi, dakle, u ovom, ali i u svim slučajevima koji bi usledili trošak snosili svi građani Srbije pošto bi budžet naše zemlje bio oštećen za milionske iznose. Pritom, Hrvati uopšte ne pominju koliko su naše imovine i na koji način oteli u toj državi. I sad bi da im za tu brutalnu otimačinu još i platimo. Zaista bezobrazluk kakvog nema – ističe naš sagovornik.

Pravno gledano, a o tome se već pisalo, nema velike dileme. Hrvati traže ono što nigde i ni u jednoj državi ne bi mogli dobiti. Naime, nakon raspada Jugoslavije potpisan je sporazum o sukcesiji koji bi trebalo da reguliše pitanje imovine razbacane po drugim republikama bivše SFRJ. Hrvatska, međutim, taj sporazum ne poštuje, imovinu je otela i sad se, što je potpuni apsurd, poziva na neke pravne norme koje u ovakvim slučajevima nikako ne mogu biti primenjene.

Hrvatska je, podsetimo, otela sve objekte i filijale Jugobanke, kao i sve njene kredite i plasmane tako što je sve to jednostavno prevedeno na Privrednu banku Zagreb. I dok su milionski krediti hrvatskim preduzećima oprošteni, tužbe Jugobanke pred sudom u Zagrebu su redom odbijane.

Kako kažu naši upućeni sagovornici, iako pravno gledano ne bi trebalo da brinemo, zebnju izazivaju nezvanične informacije iz Zagreba da se ljudi koji su sa hrvatske strane uključeni u ovaj slučaj hvale da su završili posao u nekom od srpskih sudova.

- Šta to tačno znači i da li je istina, ne znam. Tek, samo su dve instance koje će o ovome odlučivati: Privredni sud u Beogradu i Privredni apelacioni sud. Bilo kakva odluka osim one da se odbiju hrvatski zahtevi bila bi apsolutno skandalozna – kaže sagovornik našeg lista iz pravosuđa.

BEČKI SPORAZUM

Govoreći na ovu temu, Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, istakao je da je najveći problem u tome što srpska strana smatra da se bečki sporazum o sukcesiji primenjuje direktno dok to nije stav Hrvatske.

- Privredni sud u Beogradu je odbijao da prizna sudske odluke iz Zagreba, onda se Hrvati žale i sve ide na drugostepeni sud, koji ponovo vraća na prvostepeni i taj začarani krug se ne prekida, a oni to koriste da se hvale da su završili posao – konstatovao je Štrbac.

Šta su sve Hrvati oteli od naših firmi i banaka

- mnogobrojna odmarališta na jadranskoj obali

- filijale banaka u strogom centru Zagreba, Splita, Rijeke…

- veći broj manjih objekata širom Hrvatske

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.