D.I.C. Veritas

Alo, 02.10.2017, SKANDALOZNO DELO LITVANSKOG AUTORA Andrić je Hrvat, Srbi su zločinci!

Šamar od EU! Knjiga Litvanca Gediminasa Vitkusa „Evropski mozaik“, koju je izdala Delegacija Evropske Unije u Srbiji, brutalno prekraja istoriju bivše Jugoslavije i Srbe predstavlja kao zločince i okupatore, a Hrvate kao nevine žrtve. Domaći stručnjaci oštro su osudili to delo i istakli da ono predstavlja jasnu poruku EU Srbiji.

Naime, u knjizi, koja je prethodnog vikenda poklanjana našim građanima tokom „Noći istraživača”, Vitkus, između ostalog, navodi da je nezavisnost Hrvatske proglašena 25. juna 1991, te da je ta odluka trebalo da stupi na snagu posle tri meseca moratorijuma. Ali, kaže, težnja ka nezavisnosti zemlje pokušana je da se zaustavi na silu – septembra 1991. jugoslovenska armija i naoružane grupe Srba pokušali su da okupiraju celu „neposlušnu“ republiku, ali su se suočili sa odlučnim otporom, i navodi samo hrvatske žrtve…

On navodi i da nacisti Srbe nisu ubijali, već su ih proganjali, te kao šlag na tortu i nobelovca Ivu Andrića otima Srbiji.

Istoričar Čedomir Antić smatra da izdavanje ove knjige pokazuje da imamo posla sa jasnim stavom evropske administracije prema Srbiji.

- Suština je u tome da autor nije neko ko je poznat kao stručnjak za Balkan, već je on čovek kome su naručili da to napiše i to je poruka koju nam šalju ljudi koji žele da budemo deo Evropske unije – ističe Antić za „Alo!”.

Što se tiče konkretno spornih navoda u knjizi, on navodi najočiglednije prekrajanje istorije.

- Pre svega, moratorijum koji je određen na tri meseca bio je posledica nekog međunarodnog zapleta. Neko ko hoće da predstavi istoriju, pa makar i ne bio istoričar, mora da bude svestan tog zapleta. Naime, u međuvremenu, između juna i septembra 1991. godine, dogodio se puč u Moskvi. Napravljen je presedan posle poraza tog puča – došlo je do raspada Sovjetskog Saveza. Tako da je moratorijum zapravo bio napravljen od tadašnje Evropske ekonomske zajedice i SAD da bi pružili prostor da se pregrupišu snage koje su za separatizam i da se dobije presedan, odnosno Sovjetski savez – navodi Antić.

Dodaje i da bi svako normalan očekivao da vojska izvrši desant na Zagreb i da uspostavi novu vladu.

- Jugoslovenska narodna armija je bila u Hrvatskoj, te da je htela da disciplinuje neposlušnu republiku, ona bi povukla svoj personal i civile i onda bi napala. Treće, ako je to tako, zašto su onda predsednik predsedništva, predsednik vlade, ministar spoljnih poslova i prvi čovek vojske bili Hrvati? Kada su njihovi kadrovi podneli ostavke? Tek posle tog rata. Na kraju, kakvih pet godina? Rat je trajao do dolaska Ujedinjenih nacija, a to je bilo decembra 1991. Hrvatska je posle tri godine oterala Srbe tako što je poubijala jedan broj vojnika Ujedinjenih nacija. Na kraju, tu je i pitanje žrtava. Može autor da bude Letonac, Litvanac ili Estonac, ali pismen je valjda. Čak i svaki članak „vikipedije“ govori da je mrtvih između 21.000 i 22.000, te treba stvarno biti podlac i nehuman čovek, pa navoditi samo hrvatske žrtve – zaključuje Antić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.