D.I.C. Veritas

Alo, 06.09.2016., SKLOPIO NAGODBU SA TUŽILAŠTVOM Čedo tražio tri godine robije!

Čedo Čolović (57), penzionisani oficir, koji je osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, nagodio se sa Tužilaštvom za kaznu zatvora od tri godine, ali ovu ponudu treba da aminuje Viši sud u Beogradu!

Ovom nagodbom Čolović je priznao da je radio za hrvatsku obaveštajnu službu, a sporazum o priznanju krivice može da potpiše do kraja suđenja. Iako se na saslušanju nespretno branio da nije hrvatski špijun i da je neke informacije preneo slučajno, Čolović je, pritisnut dokazima, ipak pristao da prizna krivicu.

- Ništa ne znamo dok nam se on ne javi. Ja bih dao ruku u vatru da se takvim stvarima nije bavio. Nikad nije voleo da priča o vojsci i ratištu. Nisam primetio da ima puno para i svojih 20.000 invalidnine davao je mojoj ćerki i njenoj deci, koji žive u Banovcima. Od tih para bi kupio sebi pantalone i cipele, a ja mu nikad ništa nisam tražio – rekao je juče za „Alo!” Čolovićev zet Milan Borković, koji živi u Ugrinovcima.

Borković kaže da je za vreme pretresa kuće Čedo od njih tražio da popije kafu, a na nagovor advokatice po službenoj dužnosti nešto je i ručao.

- Ručao je sa nama u kuhinji. Advokatica mu je rekla da jede jer večeru na saslušanju neće imati. Bio je smiren, ali nismo sa njim ništa smeli da pričamo, jer su sa nama bili inspektori. U toj sobi su bile neke njegove knjige na stranom jeziku i ukrštenice – kazao nam je Borković, koji se čudi hapšenju svog šuraka. On navodi da je Čolović invalid 75 odsto, pošto ga je granata ranila u stomak i desno rame, pa su mu prsti ostali zgrčeni.

- U Hrvatsku je prvi put otišao 1999. i tada su ga zvali četiri ili pet puta na saslušanje u policiju. Još mu stoji jedan poziv iz njihove policije iz 2000. godine. U Tepljuh je išao u aprilu i septembru, da radi u vinogradu. Nije se ni sa kim družio osim što bi išao u kladionicu u Batajnicu. Ustajao bi oko devet, pa gledao TV do 13 ili 14 časova, a onda bi išao u Banovce – kaže Čolovićev zet i ističe „da ni lud ne bi radio tako nešto”.

Ratni veterani uz Republike Srpske Krajine kažu da ima puno hrvatskih špijuna koji krstare Srbijom, ali ističu da su pomalo iznenađeni hapšenjem Čolovića.

- Sreo sam ga skoro u Ugrinovcima. Krenuli smo autobusom prema gradu, ali je on iznenada rekao da mora ići na drugo mesto. Izgledao mi je malo smušeno – rekao nam je jedan veteran.

 

„Hrvati ucenju Srbe grobovima”

Savo Štrbac, predsednik udruženja „Veritas”, kaže da mu se Čolović nije obraćao, ali navodi da Hrvati od Srba traže da im daju razne informacije tako što ih ucenjuju podizanjem optužnica protiv njih, otimanjem imovine, pa čak i grobovima. – Znam te metode! Ispituju da li poznaju neke ljude, pitaju o nekim događajima, o ratnim zločinima. Posle toga im obećaju da će oni njima učiniti neke usluge. Neki ljudi zbog tih pritisaka pričaju čak i ono što nije tačno. Oni koji pristaju na saradnju od Hrvata dobijaju kontakte kojima treba da prosleđuju podatke. Moji saradnici su bili pod prismotrom i pritiscima hrvatskih službi. Hrvati imaju timove za progon Srba, a znaju da im i u četiri ujutro dođu na vrata – kaže Štrbac.

 

S. Dž. S.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.