D.I.C. Veritas

Alo, 14.10.2018, Plenković ruši srpske grobove!

Na udaru proustaškog režima prvi bi se mogao naći spomenik Vukašinu Šoškoćaninu u Borovom selu

PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ

I mrtvi Srbi su im trn u oku! Hrvati planiraju da sa grobalja u svojoj zemlji uklone svaki trag koji ima bilo kakve veze sa Srbijom!

U Hrvatskoj je, naime, trenutno u toku javna rasprava o Zakonu o grobljima, na osnovu koje se očekuje donošenje odluke da se iz te zemlje uklone spomenici s natpisima koji, kako se navodi, propagiraju ideje na kojima se temelji oružana agresija prema Hrvatskoj, kao i natpisi kojima se veliča sama agresija ili velikosrpstvo.

To su objavili hrvatski mediji, koji pišu i da je donošenje tog zakona planirano do polovine sledeće godine i da nadležni očekuju da će svi nadgrobni spomenici s neprihvatljivim porukama, kako se navodi, biti uklonjeni najkasnije do kraja 2020. godine.

Na spomenike koji, kako se navodi, veličaju velikosrpsku agresiju već duže vreme upozoravaju udruženja hrvatskih branitelja, koje ih smatraju uvredom za žrtve, a najčešće je spominjan spomenik Vukašinu Šoškoćaninu u Borovom selu. Na njemu se, između ostalog, navodi: „I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću, sestre i srpske borce moje, bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.“

Takvi spomenici uglavnom se nalaze na grobljima, u sklopu porodičnih grobnica ili mauzoleja, piše „dnevnik.hr“. Vukašin Šoškoćanin, kako se navodi, vođa pobune u Borovom selu, osuđen je na 20 godina zatvora, a kasnije je aboliran i na mesnom groblju ima spomenik. Podigla ga je njegova porodica pošto se 1991. godine utopio u Dunavu. Piše da je narodni junak, a hrvatsko tlo nazvano je – srpskim.

Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“za „Alo!“kaže da ovo nije ništa novo jer je „maltretiranje mrtvih Srba ustaljena praksa u Hrvatskoj“.

- Put ovom zakonu je otvorio izveštaj Plenkovićevog Odbora za suočavanje sa prošlošću, koji je imao godinu dana vremena da ponudi rešenja prema simbolima totalitarističkih režima i onda su oni izašli sa izveštajem i preporukama kojima su izjednačili simbole Republike Srpske Krajine sa fašističkim i nacističkim – kaže naš sagovornik.

- Oni su sada ozakonili ono što odavno rade u praksi, malo-malo do nas stigne vest o tome da su uništena krajiška seoska groblja, gde su sahranjeni Srbi koji su ginuli u toku rata, pa su im porodice podigle spomenike na kojima je ćirilicom napisano da su dali život za otadžbinu. E, to bode oči Hrvatima i žele da ih sklone – kaže Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.