D.I.C. Veritas

Alo, 20.01.2016., HRVATI SE UMILJAVAJU Sad bi, kao, da uče ćirilicu!

Damir Boras, rektor zagrebačkog univerziteta, predložio je novoj hrvatskoj vlasti da u osnovne škole vrati učenje ćirilice, koja je iz programa nestala početkom devedesetih!

- Ne treba od toga praviti političke konotacije, dakle, treba ćirilicu uzeti činjenično – ona je hrvatsko pismo, ona je, naravno, i srpsko pismo. Ona je pismo i drugih naroda – rekao je Boras, koji predlaže i učenje glagoljice!

- Ćirilica pripada našoj istoriji, hrvatsko je pismo i koristila se vekovima – objasnio je Boras, dodajući da je uveren da bi stručna javnost to podržala. Tim povodom oglasio se i predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji smatra da je upotreba ćirilice u osnovnim školama u Hrvatskoj moguća fakultativno, ali ne i obavezno.

Anketa: Većina za!

Prema anketi koju je na svom portalu sprovela regionalna N1, većina (57 odsto) ispitanika se izjasnila za vraćanje ćirilice u hrvatsko školstvo. Protiv je 39 odsto, dok je četiri odsto je neopredeljeno.

Komentarišući predlog rektora, a uzimajući u obzir celokupnu situaciju i dešavanja sa ćiriličnim, odnosno dvojezičnim tablama u Vukovaru, koje su bezbroj puta skidane i lomljene, naši sagovornici saglasni su da je to licemeran i promišljen potez Hrvatske. Hrvatski analitičar Žarko Puhovski uveren je da od vraćanja ćirilice u škole neće biti ništa.

- Sve ovo meni liči na svestan pokušaj da se neutralizuju pritisci koji dolaze zbog Vukovara. Ovaj potez Hrvatske je vrlo lukav, naročito što se ćirilica i u Srbiji sve manje koristi. Politički, ova stvar je jasna! Hrvatska želi da pokaže i dokaže međunarodnoj zajednici da poštuje prava manjina, pa da sve ono sa tablama ne bude skandalozno – objasnio je on za “Alo!”.

S njim je saglasan i Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, koji podseća da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pre svega nekoliko dana govorila o “bratstvu i jedinstvu”.

- Potez je zaista lukav jer treba imati u vidu da je predlog izneo rektor univerziteta, čovek od kredibiliteta, što nije mačji kašalj, mada me ne bi čudilo da HDZ, ako dođe na vlast, vrati ćirilicu da dokaže Milanoviću da je bio nesposoban da je uvede, a toliko je hteo. Novi mandatar Tihomir Orešković je pre nekoliko dana rekao da su rane previše sveže za dvojezične natpise u Vukovaru, što jasno pokazuje stvarno raspoloženje – ističe Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.