D.I.C. Veritas

Alo, 22.05.2015., Žrtve silovanja dele po nacionalnosti!

Srbi u Hrvatskoj i dalje građani drugog reda | Foto: Profimedia, ALO

Srbi u Hrvatskoj i dalje građani drugog reda | Foto: Profimedia, ALO

Poslanički klubovi u hrvatskom Saboru podržali su skandalozni predlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domoviskom ratu, po kojem status žrtve mogu steći samo oni koji su bili na strani države Hrvatske.

Ovaj pravni akt države koja je članica Evropske unije novo je nasilje nad srpskim žrtvama u akcijama “Bljesak” i “Oluja”, a silovanja je bilo i u logorima “Lora” i “Kerestinec”.

- Predlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, koji ne prepoznaje zločine nad pripadnicima srpskog naroda, pokazuje da su Srbi u Hrvatskoj i dalje obespravljivljeni i da se na njih gleda isključivo kao na agresore, kaže za “Alo!” Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas”.

- Ovim zakonskim predlogom su pokazali da je Hrvatska i dalje antisrpska, da su po njima Srbi samo genocidni agresori i da nemaju pravo ni na šta. A istina je da se građanski rat, sa primesama verskog, kakav je bio na području Hrvatske devedesetih godina, nije odvijao po holivudskoj šemi između dobrih i loših. U tom ratu nije bilo nedužnih, što znači i da je silovanja bilo na obe strane.

Tako su i žrtve silovanja bili i pripadnici srpskog naroda, i muškarci i žene. Ovim zakonskim okvirom ljude dele i 20 godina nakon završetka rata, na žrtve i kriminalce, a žrtve su žrtve, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost.

Silovani i muškarci

- Nad muškarcima srpske nacionalnosti u “Lori” je, između ostalog, vršeno i seksualno nasilje, između ostalog i silovanje. U “Kerestincu”, gde su bili i muškarci i žene, u zloglasnoj crnoj sobi takođe su vršeni najstrašniji zločini – navodi Štrbac.

On ističe da “Veritas” od prošle godine radi na prikupljanju podataka o srpskim žrtvama seksualnog nasilja i silovanja tokom devedesetih na području Hrvatske.

 
Dok to ne shvatimo, nema ni pomirenja ni razumevanja među narodima – naglašava Štrbac. On podseća da su zastrašujući zločini, među kojima su i silovanja, vršeni u logorima “Lora” u Splitu i “Kerestinec” kod Zagreba tokom 1992. godine, ali i 1995. godine, tokom akcija “Bljesak” i “Oluja”.
 
- Prema podacima koji su pribavili hrvatski istraživači, na području Hrvatske tokom rata devedesetih, seksualno nasilje, koje uključuje i silovanje, pretrpelo je 2.200 ljudi. Naime, oni su 147 registrovanih slučajeva uvećali 10 do 15 puta zato što se pretpostavlja da samo jedna od 10 ili 15 žrtava silovanja to i prijavi u ratu. U Hrvatskoj je procenjeno da je tokom “Bljeska” i “Oluje” bilo je između 95 i 127 srpskih žrtava seksualnog nasilja i silovanja.
 
To nisu registrovani slučajevi, već se radi o proceni. “Veritas” od prošlog juna intenzivno radi na prikupljanju podataka o seksualnom nasilju nad pripadnicima srpskog naroda i ono što smo dosad utvrdili jeste da broj nije manji od onoga koji su evidentirali hrvatski istraživači nad pripadnicima hrvatskog naroda – navodi Štrbac.
 
 
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.