D.I.C. Veritas

ALO, 28.08.2013., Hrvatska proteruje i mrtve Srbe!

Hrvatska planira da po uzoru na američki Arlington izgradi najveće groblje u Evropi na kojem će zajedno počivati najmanje 700.000 Srba, Jevreja i Roma iz Jasenovca, ali i oni koji su ih ubijali, jer je ideja da se na jednom mestu nađu posmrtni ostaci svih žrtava Drugog svetskog rata, ali i žrtava komunističkog režima!

Da licemerje bude veće, pomenuto groblje čije ime glasi “Groblje mira” nalaziće se u drugoj državi, Bosni i Hercegovini, odnosno u mestu Bile, 15 kilometara od Mostara, pa će se na taj način Hrvati napokon osloboditi tereta koji nose velika stratišta civila poput Jasenovca ili Jadovnog.

Prema rečima Save Štrbca, direktora Dokumentacionog centra “Veritas”, ovakva ideja nije nova jer je još Franjo Tuđman početkom devedesetih u Hrvatskoj počeo sa projektom izmirivanja ustaša, partizana i porodica njihovih žrtava.
- Ideja o izjednačavanju žrtava je Tuđmanova jer to je bio način da se Hrvati ustaše i Hrvati partizani i potomci njihovih žrtava međusobno pomire. I Ivo Josipović, sadašnji predsednik Hrvatske, to pokušava jer obilazi groblja žrtava Drugog svetskog rata i stratišta poslednjeg rata. To je jedini način da bude predsednik svih Hrvata. Ta ideja suštinski nije loša, ali je problem u tome što su žrtve koje po toj zamisli treba da počivaju zajedno u stvari bile na suprotnim stranama, a pri tom su mnogi ubijeni samo zato što su pripadali drugoj veri. U svesti mnogih to je neizjednačivo – navodi Štrbac.
Nepremostivi problem na putu stvaranja ovakvog groblja jeste, kako kaže Štrbac, to što postoje ljudi koji su svedoci dešavanja u Drugom svetskom ratu i posle.
- Zato kažem, ko uspe da napravi groblje mira, taj će napraviti Jugoslaviju. Najveći problem naroda Balkana jeste što ništa ne nauče iz istorije, a ona je učiteljica života – zaključuje on.
I doktor Rubin Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština, smatra da plan izgradnje jednog zajedničkog groblja nije daleko od ideje izjednačavanja žrtava.
- One jesu jednake, ali pokušaj da se preko žrtava vrši pomirenje ima političku konotaciju i može da bude zloupotrebljen. Arlingtonsko groblje je drugo, jer konotacija u kojoj su nastale te žrtve i žrtve na ovim prostorima nisu iste. Tu postoji opšti problem da se žrtvama označavaju i oni koji su to bili i oni koji nisu – navodi Fuks.
On dodaje da selidba posmrtnih ostataka žrtava Jasenovca nije ni tehnički izvodljiva.
- Jevrejska vera ne dozvoljava izmeštanje kostiju, one se ne diraju i preko toga naša zajednica ne može preći, odnosno ima svako pravo da ne dozvoli iseljenje. Jedini način da se to uradi jeste bez konsultacija sa jevrejskom zajednicom – navodi Fuks.
Naš sagovornik smatra da je pomirenje u regionu moguće samo ako obe strane stvore zajedničku istoriju van svake sumnje, odnosno da postignu saglasnost o onome što se stvarno dogodilo.

Nemci daju pare?

Groblje je zamišljeno kao mesto gde će biti postavljeno na hiljade belih krstova, sa statuama Svetog Benedikta, zaštitnika Evrope, i Blažene Device Marije kako drži Isusa mrtvog (Pieta, Mikelanđelovo delo). Sveti Benedikt biće, prema pisanju „Večernjeg lista“, postavljen na Bilama i kao znak da su Hrvati deo kulturnog i civilizacijskog evropskog prostora, dok kip Mikelanđelove Piete simbolizuje sve patnje kroz koje je narod prošao i još prolazi. U izgradnju najvećeg groblja uključiće se i čelnici nemačke stranke CDU, koju predvodi kancelarka Angela Merkel.

Crna statistika

Iako broj žrtava ustaškog režima u logoru Jasenovac nikada nije utvrđen jer je logorska arhiva više puta bila uništavana, zemaljska komisija Hrvatske osnovana 1945. godine konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je ubijeno između 500.000 i 700.000 Srba, Roma i Jevreja. U koncentracionom logoru Jadovno ubijeno je oko 40.000 Srba.

Prema procenama, broj ukupno ubijenih u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji je između 1,1 i 1,7 miliona građana. Od tog broja, prema proceni statističara Bogoljuba Kočovića iz 1985. godine, u Hrvatskoj je ukupno ubijeno 295.000 ljudi, 124.000 Hrvata, 125.000 Srba i Crnogoraca i 46.000 ostalih.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.