D.I.C. Veritas

Alo, Srna, 08.03.2016., HRVATSKA U prošloj godini 189 napada na Srbe

U Hrvatskoj je u prošloj godini evidentirano 189 fizičkih napada, prijetnji, javnih izjava koje sadrže govor mržnje i uništavanja imovine u vlasništvu Srba ili srpskih institucija, navedeno je u najnovijem biltenu Srpskog narodnog veća “Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015”.

Autor biltena Tamara Opačić naglasila je da je sve učestalije izražavanje diskriminatorskih stavova u javnom prostoru, kao posledica nesankcionisanja govora mržnje i širenja etničke netrpeljivosti, te društvene atmosfere kojom se takvo ponašanje često podstiče.

“Osim sportskih terena, na kojima su i dalje prisutni povici mržnje, i ulica na kojima su sve prisutniji takvi grafiti, zabrinjava da je u 2015. godini zabeležena 31 javna akcija, najčešće protest protiv gotovo svakog događaja koji je imao srpski i/ili antifašistički predznak”, rekla je Opačićeva novinarima u Zagrebu na predstavljanju biltena.

Ona je kao primer protesta pomenula one koji se, uz dopuštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, održavaju uoči obeležavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, te komemoracije za žrtve logorskog sistema Jadovno 1941.

“U 2015. godini bili smo svedoci pokretanja peticije za uvođenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u zvaničnu vojnu upotrebu, što je inicirao Branko Borković, potencijalni kandidat za novog ministra boraca”, navela je Opačićeva.

Ona je napomenula da je sve kulminiralo na obеležavanju 20 godina od akcije “Oluja” koja je u Kninu završena koncertom Marka Perkovića Tompsona i povicima “Ubij Srbina”.

“Tadašnji gradonačelnik Knina i sadašnji poslanik u Saboru Josipa Rimac, nakon svega, popela se na pozornicu i pozdravila ‘Hrvatice i Hrvate'”, dodala je Opačićeva.

Prema njenim rečima, mediji su najzaslužniji za promovisanje osoba koje u javnom prostoru koriste govor mržnje usmeren protiv Srba.

U prošloj godini, tvrdi Opačićeva, zabеleženo je 37 takvih izjava, a ono što zabrinjava je da one najčešće dolaze od državnih zvaničnika.

“Tako nam je poslanik Branimir Glavaš po izlasku iz zatvora poručio da je ‘napunio akumulatore', a evroposlanik Ruža Tomašić da ‘molimo Boga da Hrvatska ne počne čistiti svoje dvorište’. Takve izjave, nažalost, dolaze i iz redova Katoličke crkve. Neki od sveštenika već godinama učestvuju na obеležavanju dana osnivanja Nezavisne Države Hrvatske”, poručila je Opačićeva.

Ona je dodala da zabrinjava povećanja broja pretnji, od kojih su neke i smrću, upućenih na račun istaknutijih članova srpke zajednice, ali i svih koji su spremni da kritikuju takve pojave u društvu.

Prema podacima MUP-a, u 2014. godini zabеleženo je osam zločina motivisanih etničkom mržnjom, od čega tri prema Srbima, dok je u 2015. vidljiv značajan porast – od ukupno 16 slučajeva, njih 14 se odnosi na Srbe.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da sve očigledniji nacionalizam koji se od ulaska Hrvatske u EU ponovo razbuktava suprotno evropskom opredeljenju Hrvatske i njenim postignućima do ulaska u Uniju.

“Taj nacionalizam raspiruju političke stranke koje napuštaju svoje demohrišćanske korene i usmeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom delovanju i savezu sa onima koji, ne samo da su nacionalisti, nego zastupaju i pronacističke, odnosno proustaške stavove”, rekao je Pupovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.