D.I.C. Veritas

Alternativna TV, 06. 08.2019, Bačen vijenac sa “mosta spasa” u spomen stradalim u “Oluji” [Foto]

Parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu je počelo obilježavanje godišnjica stradanja Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji Hrvatske vojske “Oluja” u avgustu 1995. godine kada je protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

Parastosu su prisustvovali predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, predstavnici opštine Novi Grad i građani.

Nakon parastosa, prema “mostu spasa” na rijeci Uni su zapaljene svijeće, a sa mosta je u vodu biti spušten vijenac.

Obratili su se predstavnici Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”, koji je sa opštinom Novi Grad organizator obilježavanja 24 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine.

U avgustu 1995. godine ovaj “most spasa” prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, parastos će biti služen u Hramu Svetog Save u 11.30 časova a zatim će biti položeno cvijeće kod spomen-krsta u ovom mjestu u 11.45 časova.

Spomen-krst je 2012. godine podigao “Veritas” za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska.

Akcija “Oluja” najveće je i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U “Oluji” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.