D.I.C. Veritas

B92, 02.08.2015., Sećanje na ubijene i nestale tokom “Oluje”

U spomen na ubijene toko i nakon akcije “Oluja”, u selu Pješčanica, koje se nalazi u opštine Vrginmost, održan je komemorativni skup .

Skup su organizovali Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Srpskog narodnog veća (SNV). Nakon pomena kojeg je u Crkvi svetog Ilije služio otac Mile Ristić, okupljenima se obratila Vesna Teršelič, iz Documente.

“Danas smo tu kako bi se setili svih poginulih tokom i nakon akcije “Oluja”. Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora, reč je o 667 civila. O mestima iz opšine Vrginmost reč je o 67 osoba, od čega 41 civil i to starije životne dobi. Nažalost, većina njih se još uvek vode kao nestale osobe čiji posmrtni ostatci nisu pronađeni.

Neki su ubijeni kao žrtve ratnog zločina, poput Teodora i Danice Samardžije koji su ubijeni i zapaljeni u svojoj kući u Slavskom Polju. Mnogi su stradali kod Žirovca, u napadu Hrvatske vojske i Armije BiH na izbegličku kolonu. Za te zločine hrvatskim pravosuđem još uvijek nitko nije odgovarao, dok su za zločine počinjene u Oluji u Hrvatskoj ukupno pokrenuta tek tri kaznena postupka, dok je samo jedan pravomoćno okončan. Tražeći pravdu, porodice žrtava su dizale tužbe protiv Republike Hrvatske, a u slučaju Oluje takvih je 39, od čega su usvojena samo tri tužbena zahtjeva”, naglasila je Teršelič.

Okupljenima se ispred SNV-a obratio Milorad Pupovac.

“U Republici Hrvatskoj u proteklih 20 godina u javnom prostoru, izjavama političara, molitvama sveštenika nema mesta za strašno i istorijsko stradanje koje se dogodilo Srbima s ovih područja. Ne samo da nema mesta za sećanje na one koji su stradali 1991. i 1992. u hrvatskim gradovima otmicama, isterivanjima, ubistvima, otuđivanjem imovine, nego nema mesta ni za one koji su praktično u dva dana morali napustiti svoje istorijske zavičaje, njih do 250.000.

Da je otišlo 250.000 ptica, neko bi se pitao zašto i mogu li se vratiti. Ali u našoj javnosti nema prostora za takvo pitanje, kao ni moralnog osećaja i potrebe da se to pitanje postavi, a nema nažalost ni moralne odgovornosti da onima koji ga postavljaju taj prostor bude otvoren”, kazao je Pupovac i dodao da većina građana Hrvatske nije imala priliku da čuje za posledice koje je iza sebe ostavila “Oluja”.

Nakon skupa u Pješčanici, okupljeni su se uputiti na mesno groblje u obližnju Gornju Čemernicu, gde je položeno cveće na grob Dmitra Obradovića, predsednika Skupštine opšine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za zajednički život Hrvata i Srba. Godine 1992. likvidirale su ga srpske snage, optuživši za zločin Hrvate.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.