D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 14.06.2021, Razbijen materijal za gradnju crkve

Uništeni su granitne ploče i dijelovi mozaika, posloženi za gradnju gotovo završene Crkve Sabora Srpskih Svetitelja u Vrginmostu

Na gradilištu gotovo završene Crkve Sabora Srpskih Svetitelja u Vrginmostu, u noći s nedjelje na ponedjeljak, nepoznati vandali divljački su porazbijali granitne ploče i dijelove mozaika koji su ispred hrama bili posloženi za ugradnju. Događaj je u dobroj mjeri uznemirio stanovnike općine Gvozd, posebno stoga što posljednjih godina ovdje nije bilo iskazivanja nacionalne netrpeljivosti niti bilo kakvih događaja koji bi na to upućivali.

- Radnici koji su u ponedjeljak ujutro došli na gradilište primijetili su porazbijane granitne ploče i o tome su me obavijestili – kaže Milan Vrga, načelnik Općine Gvozd. Po njegovim riječima, granit je prije tri dana stigao iz Bosne i Hercegovine, uredno je ocarinjen, pa se očekivala njegova ugradnja.

- Ovaj vandalski čin u dobroj mjeri je usporio radove ali i rezultirao znatnom materijalnom štetom. O svemu je obaviještena policija, izvršen je uviđaj pa vjerujem da će počinitelji biti pronađeni i kažnjeni. Za dan-dva, u Vrginmost stižu stručnjaci iz tvrtke u kojoj je kupljen materijal da procjene štetu – rekao je Milan Vrga.

- Zgranut sam ovim što se dogodilo u Vrginmostu. Mislio sam da su vremena kada je uništavana imovina bilo koje crkve daleko iza nas pa me ovaj događaj prilično zabrinuo. Prije nekoliko godina bile su zaredale ovakve pojave kroz pljačku i devastaciju pravoslavnih hramova na ovom području, ali je u posljednje vrijeme što stalo. Bilo je krađe alata s gradilišta crkvi, hram u Pješčanici bio je meta vandala koji su počupali sve elektroinstalacije, zabilježeno je nekoliko krađa crkvenih zvona. Ovdje je materijalna šteta velika jer je uništen i dio mozaika koji je trebao biti ugrađen u tlo crkve – objašnjava nam protojerej Milan Ristić, paroh u Topuskom.

Devastaciju crkve u Vrginmostu komentirao je i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Velika šteta i velika sramota. Šteta zbog toga jer je trebalo vremena da taj hram dođe do visokog stupnja izgrađenosti koji uključuje i podne ploče, što će se sada morati na neko vrijeme odgoditi. Sramota zbog toga što smatram da je u posljednjih tridesetak godina uništavanja bilo previše: kako svojega, tako i tuđega, a uništavanje hramova dodatna je sramota, kako za počinitelje, tako i za cijelo društvo – rekao je Pupovac.

Uz samu crkvu, na sve strane leže razbacani dijelovi granitnih ploča. Nekoliko građana u nevjerici obilazi mjesto devastacije, ćutke i bez ikakvog komentara. U Policijskoj upravi Sisačko – moslavačkoj saznajemo da je istraga u tijeku i da će javnost o svemu detaljnije biti obaviještena kad završi istraga.

 

Vladimir Jurišić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.