D.I.C. Veritas

B92, 03.06.2015., “Izručenje Marića rezultat pritiska”

Transfer hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića iz Srbije u Hrvatsku je pritisak izvršne vlasti na rad pravosudnih institucija, izjavio je Vladimir Vukčević.

Izvor: Tanjug sreda, 3.06.2015. | 20:03

Osim toga, srpski tužilac za ratne zločine je najavio i žalbu trećestepenom sudu.

“Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocenjuje ekstradiciju Veljka Marića kao pritisak izvršne vlasti na rad pravosudnih tela i iz tog razloga će podneti zahtev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim kasacionim sudom zbog bitne povrede postupka i povrede prava žrtava ratnog zločina”, izjavio je Vukčević za Hinu povodom izručenja Marića Hrvatskoj u utorak.

Hina prenosi da je hrvatski premijer Zoran Milanović u sredu je rekao kako je o Mariću proteklih nedelja u tajnosti razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Pravo Marića na suđenje u razumnom roku nije povređeno jer je, po Vukčevićevoj oceni, vođena istraga u drugom predmetu koja “nije mogla biti okončana uprkos 11 urgencija istražnog sudije da se iz Hrvatske dostave dokazi neophodni za okončanje istražnog postupka” u predmetu u kojem je Marić osumnjičen za petostruko ubistvo, navodi hrvatska agencija.

Marić je uhapšen 2010. na granici Srbije i Bugarske, a u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Rastovac. On je kaznu služio prvo u Padinskoj skeli, a potom je premešten u zatvor u Sremskoj Mitrovici, odakle je u utorak prebačen u Hrvatsku na odsluženje ostatka kazne, podsetila je Hina.

Prvostepenom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odbijen je zahtev hrvatskog ministarstva pravosuđa za ekstradiciju Marića “zbog nepostupanja države” koja je ekstradiciju zahtevala jer istraga, koju je vodilo Tužilaštvo za ratne zločine, nije mogla biti okončana, prenosi Hina.

Po oceni Marićevog branioca Đorđa Dozeta, u vezi istraga koje protiv njegovog klijenta vodi srprsko tužilaštvo za ratne zločine, nema logike “držati predmet” ako je i Marić već izručen Hrvatskoj.

“Taj bi predmet, ako tužilaštvo za ratne zločine hoće, kompletno trebalo proslediti Državnom tužilaštvu Hrvatske”, rekao je za Hinu Dozet.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.