D.I.C. Veritas

“B92”, 10.02.2012. Optužnica za zločine u Hrvatskoj

Beograd — Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Teritorijalne odbrane Tenja Bože Vidakovića i Žarka Čubrila.

Vidaković i Ćubrilo se terete za zločine 1991. nad civilima i zarobljenicima.

Kako je saopštilo srpsko tužilaštvo, reč je o prvoj optužnici po odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku koji je u predmetima ratnih zločina počeo da se primenjuje od 15. januara ove godine.

Vidaković zvani “Ustaša” i “Trafikant” i Čubrilo bivši komandir Četvrte čete TO Tenja optuženi su da su počinili ratni zločin nad jednim zarobljenikom i 18 civila, u periodu od 7. jula do kraja avgusta 1991. na teritoriji opštine Tenja u Hrvatskoj.

Vidakoviću se, kako navodi Tužilaštvo, stavlja na teret ubistvo ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Hrvatske Djure Kiša, kog je izveo ispred zgrade Štaba TO.

On je žrtvu, kako se navodi, vodio ruku vezanih bodljikavom žicom, i pucao mu iz automatskog oružja u glavu i telo u hodniku bioskopske sale “Partizan”.

Vidaković je, prema optužnici, protivzakonito zatvorio sedam hrvatskih civila – Mariju i Marka Kneževića, Mandu Banović, Franju Fučeka, Nedeljka, Elizabetu i Franju Gotovca, predao ih nepoznatim osobama koje su ih ubile na jednoj poljani u Tenji.

Njihova tela su pronadjena na lokaciji Betin Dvor, a ekshumirana u februaru 1998. godine.

Čubrilo je optužen za protivzakonito zatvaranje i ubistvo 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još dvojice pripadnika TO Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani.

Kako navodi Tužilaštvo, Čubrilo je žrtvama pucao u glavu iz automatskog oružja marke “hekler”.

Tela Ivana Valentića, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipa i Evice Penića, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burča do danas nisu pronađena jer su premeštena sa mesta gde su ubijeni.

Okrivljeni Vidaković i Čubrilo nalaze se u pritvoru od 10. avgusta 2011. na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak Odeljenja

za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, a Tužilaštvo je predložilo da im se produži pritvor.

Predmet “Tenja” ustupljen je Tužilaštvu na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, izmedju Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.