D.I.C. Veritas

“B92”, 17.04.2012. Ponovljeno suđenje Miletu Dakiću

Karlovac — U županijskom sudu u Karlovcu danas počinje ponovljeno suđenje bivšem predsedniku Srpskog nacionalnog veća SAO Krajine Miletu Dakiću.

On je optužen za podstrekavanje na ubistvo tri hrvatska policajca u selu Budačka Rijeka kod Karlovca, avgusta 1991. godine.

Pre 13 godina Dakić je u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora. On je u maju 2001. uhapšen na graničnom prelazu Srbije i BiH na osnovu međunarodne poternice koju je raspisao hrvatski MUP. BiH ga je Hrvatskoj izručila u avgustu 2011. od kada se Dakić nalazi u zatvoru u

Karlovcu.

 

S obzirom da mu je 1999. godine suđeno u odsustvu, sada ima pravo na ponavljanje postupka.

Osim njega, na po 20 godina zatvora za ubistvo tih policajaca, takođe u odsustvu, osuđeni su Dušan Tomić, Mile Tomić, Stanko Tomić, Darko Kresojević i Đorđe Radujković koji su još uvek nedostupni hrvatskom sudstvu.

Kako izveštavaju hrvatski mediji, sudija Ante Ujević potvrdio je da je vanraspravno veće karlovačkog županijskog suda odbilo prošlog meseca Dakićev zahtev za puštanje iz pritvora uz kauciju od milion kuna (135.000 evra). Odbrana je na tu odluku uložila žalbu, pa se čeka odluka vrhovnog suda.

Zahtev za obnovu postupka osim samog Dakića, koji je državljanin Hrvatske i Srbije, zatražila je i Srbija na sastanku ministara pravde Hrvatske, Srbije i BiH u Sremskim Karlovcima prošlog leta, uz obrazloženje da se Dakiću sudilo u odsustvu na temelju vrlo tankih činjenica.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.