D.I.C. Veritas

B92, 31.07.2017, “Proslava Oluje”: Tompson peva na račun države [Video]

 ”Nemačka uvek bila naš ujak – sada se bori za dušu Srbije”

Beograd — Kao i uvek u ovo doba godine, odnosi između Srbije i Hrvatske su nategnuti zbog proslave Oluje.

Međutim, u Kninu se proslava seli na tvrđavu i ove godine u tom gradu neće nastupiti Marko Perković Tompson.

Na Kninskoj tvrđavi naći će se državni vrh Hrvatske, ali i bend Prljavo kazalište. Marko Perković Tompson pevaće u Slunju, i to na račun države

Pripremila: Ivana Konstantinović

“Gde je Tompson, tu je centralna proslava”, navodi Savo Štrbac iz dokumentacionog centra Veritas.

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da finansiranje Tompsonovog nastupa ne pogoduje dobrosusedskim odnosima i poziva vladu u Zagrebu da preispita odluku

“Najavljeno učešće hrvatskog pevača Tompsona u obeležavanju Oluje, koji sa sobom nosi jasni ustaški predznak, predstavlja uvredu i poniženje za sve srpske žrtve”, ističe Dačić.

Sabo Štrbac kaže da, iako Tompson ne nastupa u Kninu, samo obeležavanje Oluje ima više manifestacija nego pre.

“Četvrtog je sednica vlade u Kninu, to nije bilo nikada. Drugo je više vazdušnih preleta, osam, helikopteri koje im je dao NATO…”, navodi Štrbac.

Za Žarka Puhovskog, obeležavanje Oluje ove godine ipak je spuštanje lopte, jer na vlasti u Kninu nije više HDZ, vlast u Zagrebu ne može da podnese zaoštravanja, ali i jasna je podrška Nemačke ovog puta Srbiji.

“Tradicionalno je Nemačka shvaćena kao um ili ujak hrvatskom nacionalizmu i uvek na našoj strani. Bila je legendarna pesma pre 25 godina ‘Danke Dojčland’. To se u međuvremenu promenilo, trebalo je dosta vremena da se to shvati i promenilo se da je Nemacka ocenila da se ne treba posebno baviti Hrvatskom koja je u EU, nego da se mora boriti za dušu i telo Srbije, da ne bi otišla na rusku stranu”, navodi Puhovski.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske i ove godine od hrvatskih vlasti traži izvinjenje žrtvama tokom i posle Oluje i njihovim porodicama.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.