D.I.C. Veritas

B92, Beta, 08.09.2018, Pre 25 godina hrvatska vojska ubila 88 Srba

DIC “Veritas” podsetio je da je, 9. septembra 1993, Hrvatska vojska napala sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, tzv. “Medački džep”, u Lici.

Ta mesta su do tada osamnaest meseci nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

U ovoj akciji, prema Veritasovim podacima, ubijeno je i nestalo 88 Srba, od toga 36 civila, od kojih je 26 starije od 60 godina.

Od ukupno 84 pronađena posmrtna ostatka 77 je identifikovano, dok se na listi nestalih vodi još 11 lica, među njima sedam civila prosečne starosti 71 godinu od kojih su 4 žene. U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo.

Hrvatska vojska je u nastupanju pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala civile, vojnike i milicionere.

Ono što nisu uspeli u nastupanju, pobili su i uništili u povlačenju, koje je, uz posredovanje UNPROFOR-a, potrajalo do 17. septembra 1993, naveo je Veritas.

Komadant UNPROFOR, general Žan Kot, 19. septembra 1993, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavljuje: „Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno“.

Za zločine počinjene u ovoj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih generala: Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog, Petra Stipetića, obustavljena pošto je, po rečima glavne tužiteljice, uspeo dokazati „paralelnu liniju komandovanja“.

Županijski sud u Zagrebu, u maju 2008, optuženog Ademija, vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komadanta operacije „Džep 93“, osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud smanjio na šest godina.

Hrvatsko pravosuđe je, počev od 2012, optužilo još trojicu pripadnika HV-a: Josipa Krmpotića, Velibora Šolaju i Josipa Mršića, zbog ubistva starije neidentifikovane žene.

U međuvremenu sa sva trojica i osuđeni pred Županijskim sudom u Zagrebu: Velibor Šolaja pravosnažno na pet godina zatvora, a Josip Krmpotić i Josip Mršić nepravosnažno na po tri godine zatvora.

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živelo 344, u Počitelju 307 a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti. U septembru 2018, u Počitelju žive dve starice, u Čitluku jedan bračni bar, u Divoselu nema nikoga.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.