D.I.C. Veritas

B92, Danas, Beta, 17.10.2019, Veritas: 28 godina od likvidacije 124 Srba u Gospiću i okolnim mestima

Beograd — Dokumentaciono informativni centar Veritas podseća na likvidaciju 124 osobe srpske nacionalnosti u Gospiću 1991. godine.

Kako se navodi, hrvatska vojska i policija su u Gospiću i okolnim mestima, u jesen 1991. likvidirali najmanje 124 osobe srpske nacionalnosti, među kojima i 38 žena, a polovina ovih civilnih žrtava je ubijena 17. i 18. oktobra.

Veritas je danas naveo da su do sada pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 50 ubijenih, dok se za ostalima još traga.

“Sa likvidacijama srpskih civila bio je upoznat celi politički, vojni i policijski vrh hrvatske države. A nakon što su pripadnici JNA, krajem decembra iste godine, pronašli 24 pougljenisana leša srpskih civila u zoni razdvajanja sukobljenih strana, upoznati su, preko poznatih svjetskih medija i humanitarnih organizacija, i predstavnici Međunarodne zajednice, pod čijim “pritiskom” je tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman naredio istragu o tim likvidacijama”, navodi se u saopštenju.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a teretilo ih se za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 lica.

Pravosnažnom presudom istog suda, iz marta 2003. godine, osudjeni su tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, tadašnji komandant 118. brigade HV-a Mirko Norac, na 12 godina i tadašnji komadant druge bojne (puka) Stjepan Grandić, na deset godina zatvora, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.