D.I.C. Veritas

B92, Prva, 08.08.2018, Štrbac: Ono što nije uspelo Paveliću premašila je vlast Tuđmana [Video]

Beograd — Predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac rekao je da je došlo do zahlađenja odnosa izemđu Srbije i Hrvatske, kao i posle svakog obeležavanja Oluje.

“Posle svake godišnjice Oluje dolazi do zahlađenja odnosa i prethodnih godina imali smo pisanje nota, diplomatskih zbog upotreba ustaških obeležja na zvaničnoj državnoj proslavi, zbog pevanja Tompsona. Sa druge strane, imali smo pisanje nota i sa hrvatske strane u vezi sa teškim rečima koje su iznosili srpski političari proteklih nekoliko godina. Čak je Kolinda nedavno najavila da će doći do zahlađenja odnosa i to se desilo. Nije to teško predvideti“, rekao je on za Prvu televiziju.

Kako je rekao, ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u Bačkoj Palanci na obeležavanju godišnjice te vojno-policijske akcije je prava istina.

“Ja samo to što je on rekao mogu da potkrepim brojkama. Ako je 1991. godine bilo učešće Srba u ukupnoj populaciji 12,2 odsto plus dva odsto Jugoslovena, među kojima je opet bilo 80 odsto Srba, imali ste ih 2011. samo 4,36 odsto, Jugosloveni svedeni statističku grešku. Naše ozbiljne analize govore da će 2021. godine da će spasti na ispod tri odsto. To je upravo ona željana projekcija Tuđmana i establišmenta sa početka devedesetih, da će srpsko pitanje da bude rešeno za sva vremena. Mislim da su Srbi već sada u Hrvatskoj spali na ispod tri odsto. Ovo što je rekao Vučić, da je etničko čišćenje ostvareno, to je to“, dodao je on.

Kako kaže, biće potrebno da prođe mnogo godina pre nego što se odnosi dve zemlje poboljšaju.

“Hrvatska će morati na pravi način da se suoči sa svojom prošlošću. To se još zove katarza, oni su se sve vreme uljuljkivali, da su oni vodili neki odbrambeni rat, da su Srbi agresori. Ja sam rođen tamo, brojke nisu agresori. Agresija podrazumeva da je došao neprijatelj iz neke druge države da pokori tu državu u koji je došao. Ne možemo mi biti agresori, to je potpuno pogrešna teza, koju su nažalost prihvatili svtski mediji i svetski autoriteti“, dodao je Štrbac.

Kako je rekao, Hrvatska na pravi način treba da se suoči sa prošlošću iz devedesetih, pa i četrdesetih godina.

“Moram da kažem i to, da ono što nije uspelo Paveliću , trećinu pobiti, trećinu proterati, trećinu pokrstiti, da je to premašila Tuđmanova vlast devedesetih. Ne po toj formuli, oni su je nešto izmenili. Oni su preko dve trećine proterali, jedan deo, oko 7.000 pobili a proces pokatoličenja traje intenzivno i danas“, naglasio je on.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.