D.I.C. Veritas

B92, Tanjug, 18.12.2016., Starica koja je preživela Jasenovac, ubijena u Oluji

Beograd — U Zagrebu je u petak identifikovano još 17 posmrtnih ostataka Srba stradalih na području Hrvatske i Republike Srpske krajine.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, među ekshumiranim telima u zadnjih 16 godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica, identifikovano još 17 posmrtnih ostataka Srba stradalih na području Hrvatske i bivše Republike Srpske krajine (RSK) u periodu od 1991. do 1995. godine, saopštio je “Veritas”.

Kako je navedeno na sajtu dokumentaciono-informativnog centra, među žrtvama je identifikovana i Julka Kostanjček (1914), rođena Koljanin, iz sela Drljače kod Siska, koja je u hrvatskoj akciji pod kodnim nazivom “Oluja”, izvedenoj početkom avgusta 1995. na zaštićeno područje UN-a sektor “Sever” i “Jug”, ostala jedina u selu u kojem su je i ubili pripadnici Hrvatske vojske, najverovatnije 7. avgusta 1995. godine.

Navodi se da je ona preživela logor Jasenovac i bila udata za Hrvata Stevu Kostanjčeka, a posle muževljeve smrti živela je kod ćerke u Drljačama.

“Veritas” je naveo da je u poslednjih 16 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše RSK ekshumirano ukupno 1.396 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 1.003 posmrtna ostatka.

Na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.843 osobe srpske nacinalnosti, koji su nestali u periodu 1991-1995. na području Hrvatske i bivše RSK.

Među nestalima je 1.303 civila, od čega 506 žena.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.